Kokemuksia erityisherkkyydestä

Hidasta elämää -keskustelu Foorumit Ihminen Kokemuksia erityisherkkyydestä

Luet parhaimillaan 40 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Viestit
  • #1195
   HE-toimitus
   Ylläpitäjä

   Oletko sinä erityisherkkä? Millä tavoin herkkyys ilmenee sinun elämässäsi ja arjessasi? Mikä erityisherkkyydessä on omasta mielestäsi parasta ja mikä vaikeinta?

   Jaa omia kokemuksiasi herkkyydestä ja keskustele muiden kanssa aiheesta <3

   41
   like
   22
   love
   0
   haha
   3
   wow
   13
   sad
   2
   angry
  • #1196
   Nimetön
   Ei-aktiivinen

   Kyllä minä olen herkkä,eli se kertoo feminiinisestä puolestani,joka on hoivaa ja samalla ilmaisee erityistä luovuutta ja lahjakkuutta persoonana. En tässä nyt ilmaisee kumpaa sukupuolta edustan,mutta sillä ei tässä yhteydessä ole olekaan mitään merkitystä.

   9
   like
   35
   love
   2
   haha
   1
   wow
   3
   sad
   1
   angry
  • #1200
   Deepfeelings
   Keskustelija

   Kaipaisin neuvoa tilanteeseen, jossa olen äärimmäisen kuormittunut monista asioista elämässäni. Miten pääsen tästä eteenpäin? Miten opin herkkyyteni ottamaan voimavarakseni, kuunnella oman tilan tarvetta kokematta syyllisyyttä ratkaisuista joita haluan tehdä? Onko jotain kirjaa tms minkä voisin lukea oppiakseni itsestäni lisää, huoletimaan itsestäni ja käytännön työkaluja omien rajojen asettamiseen? Monesti tiedän mitä haluan mutta en uskalla tuoda toivettani ja haluani esiin.

   Olen siis tällä hetkellä kovin kuormittuneessa tilassa ja vaikeaa löytää keinoa ulos. Ollut noin pari viikkoa jo.

   8
   like
   3
   love
   1
   haha
   0
   wow
   22
   sad
   0
   angry
  • #1201
   Deepfeelings
   Keskustelija

   Jatkan vielä aloituksen tekstiin liittyen. Eli olen erityisherkkä. Koen suurimmaksi osaksi sen vahvuutena. En voi uskoa, että ololleni, reagoinnelleni löytyi termi, ja on myös muita. Alan opetella nyt itseäni tämän puolen näkökulmasta. Haluan oppia kuuntelemaan ja ymmärtää herkkyyttäni ja oppia keräämään ympärilleni asioita, josta saan hyvää ja voimaa. Haluan oppia järjestämään itselleni tilaa ja aikaa jota tarvitsen. Jotta jaksan olla. Poistaa elämästäni minua liijaa kuormittavat, ihon alle tulevat ihmiset, jotka enemmän kuormittavat oloani ja pahentavat vointiani kuin tuovat sitä hyvää.

   Koska totuushan on se, etten vaan yksinkertaisesti kestä olla jos kuormitun liikaa. Minusta ei ole mihinkään silloin. Minun on muokattava elämäni niin että pysyn itsenäni ja voin hyvin. Ja nyt tarvitse kokea syyllisyyttä. Alan löytämään tämän puolen itseäni ja se tuntuu hyvälle!! Koska se on MINUA.

   45
   like
   19
   love
   1
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   1
   angry
  • #1203
   Laura
   Keskustelija

   Hei! Kaipaan todella paljon tukea/faktaa omaan olooni. Viime keväänä iski järjetön fyysinen heikkous. Muisti pätki ja pää oli todella kuormittunut. Olen herkkä. Kävin lääkärissä ottamassa kokeita. Mitään ei löytynyt. Voiko tunteiden pidättäminen johtaa näin koviin fyysisiin oireisiin? Elin huonossa suhteessa. Siinä ei puhuttu, ei halattu, ei ollut mitään läheisyyttä. En voinut puhua hänelle mistään. Elin stressin ja patoutuneiden tunteiden kanssa. Voiko se todellakin vaikuttaa näin kovin. Kaipaan kovin vastausta ja onko kellään samoja kokemuksia. Tämä vaikuttaa jo korvien väliin.

   40
   like
   6
   love
   0
   haha
   3
   wow
   8
   sad
   2
   angry
  • #1207
   Mimura
   Keskustelija

   Mä itse piilotin herkkyyteni nuorena kovuuden alle. Kärsin kotona koulupäivän jälkeen tekemisistäni, olipa teko pieni tai suuri. Se tuntui kamalalta. Suoranainen kiusaaja en ollut. Mutta annoin ihmisille kuvan, ettei ”mulle kannata alkaa v*ttuileen” ihan lapsellista ja tyhmää käytöstä. Tietenkin, olinhan vasta teini ja pelkäsin kuollakseni tulevani esiin herkkänä ja välittävänä ihmisenä. Isi sanoi aina, että pojat ei itke. En ole poika fyysisesti, mutta meidän perheen ainoa poikamainen lapsi. Ja varsinkin isäni kuoleman jälkeen tunne vahvistui. Nyt vasta 27 vuotiaana, olen hyväksynyt itseni. Se on ollut todella rankkaa ja väsyttävää. Se on tuonut mukanaan fyysisiä kipuja, paineen tunnetta päässä, migreeniä, huimausta, paniikkikohtauksia, ahdistusta, masennusta. Nyt käyn säännöllisesti terapeutilla työuupumuksen takia joka auttaa todella, joka on auttanut ymmärtämään itseäni ja käytöstäni. Herkkyyteni ansioista, olen oppinut lukemaan ihmisiä, ihmisien eleitä ja katseita, huokauksia ym. Koen olevani ärsyttävä ja siksi myös oppinut lukemaan ihmistä. Koen olevani herkkä myös energioille. Kaikesta huolimatta, tällä hetkellä, olen paremmassa kunnossa kun ikään olen ollut. Vaikka onkin välillä vaikeaa.

   25
   like
   14
   love
   0
   haha
   0
   wow
   1
   sad
   1
   angry
  • #1208
   Onni18
   Keskustelija

   Koen olevani erityisherkkä, se on itselleni aiheuttanut negatiivisuutta työmaailmassa mutta myös kykyä vaistota toisen tunnetilaa joka on edellisessä työssäni iäkkäiden kanssa ollut se positiivinen puoli. Erityisherkkänä kannan muiden murheita liian helposti ja unohdan itseni. Olen myös tunteiden kautta elävä eli itku on herkässä. Terapiassa oppinut paremmin tuntemaan itseni ja ymmärtämään mitä tarvitsen, rauhallisuutta, aitoa rakkautta ja hyväksymistä tällaisena kun olen. Nuoruudessa olen ollut helposti hyväksi käytetty monin tavoin ja nyt ymmärrän miksi.

   20
   like
   6
   love
   0
   haha
   0
   wow
   5
   sad
   2
   angry
  • #1209
   Mikata
   Keskustelija

   Tunnistin itseni täysin tekstistä, Erityisen erityisherkkä. Lapsuuden vuodet miellyttäen, hauskuuttajana, ilonpitäjänä, tunnelman luojana. Vielä isompanakin niin on tapahtunut ja tapahtuu edelleen, kunnes taas sanon itselle, et hei hengähdä ja ole oma itsesi. Lapsuudessa kuljin tasoittaen toisten sanomisia, tekemisiä. Antaen jopa neuvoja sisaruksille, ettei kuormittaisi vanhempia. Aiheuttaisi huolia lisää. Valvoen yöllä, kun huomasin isän valvovan. Yrittäen olla aikuinen, etten vaan anna huolenaihetta, minä alle kouluikäisenä. Kulkien askeleen toisten edellä,jos minua tarvittaisiin jossain avuksi. Huolehtien, että ettei tarvitse minusta huolehtia ainakaan.. Peläten, että joku lähtee, eikä palaa, tajuamatta,että on lähdettävä, palatakseen jälleen. Varoen omia sanomisia, tekemisiä, olemista, ettei aiheuta huolta. Kenelle???
   Aistin ilmapiirin ja kanssaihmisten tunnetiloja ja niin tapahtuu edelleen. Työyhteisössä antaen kaikkensa, juuri niin, ettei vaan kukaan pääse sanomaan mistään, mitään…joustaen, venyen. Ahdistus on usein vieraana, ettei vaan pahoita kenenkään mieltä mistään. Epävarmuus, kun huomaat jonkun sanattomia viestejä, joita ei ole tarkoitettu ymmärrettäväksi, mutta se riittää, kun jonkun kulmat nousee tai huokaistaan tai tuhahdetaan sopivasti. Tai nopeasti vilkaistaan toiseen, Ei tarkoituksella, muka. Monesti on mielipaha seuranaan poistunut illalla ystävän luota. Tuntenut ja ymmärtänyt, kuinka hyväksi käytetyksi voi tulla monellakin tapaa. Ihmisarvon voi polkea maahan myös katseilla.. Ilman puhettakin.
   On raskasta olla toisten ihmisten seurassa, uusissa tilanteissa, tai silloin, kun joutuu itselle epämiellyttäviin tilanteisiin, esim. Huomion kohteeksi. Usein aistien ilmapiiriä, tuntosarvet pystyssä, tutka pyörien kuin väkkärä, ja pahinta on, jos olet sanomassa jotain ja huomaat jo etukäteen, ettei toinen ole aidosti läsnä. Ei kuule, vaikka kuuntelee. Silloin on helpompaa olla sanomatta.. Monesti luo ennakko katsauksen ja on vaikeaa mennä tilanteisiin, joissa ilmapiiri on niin sakea, että veitsellä voisi leikata. On myös epävarma siitä, että tulkitsenko joskus enemmän kuin tarpeen olisi? Luenko toisia liikaa etukäteen? Luonko mielipiteeni sen perusteella, mitä tulkitsen, voiko se joskus olla väärä tulkinta?
   Epäilyksiä ja epävarmuutta itsestään tuntien, arkailee monesti uusia tilanteita.
   On vaikeaa luottaa, luoda uusia ihmissuhteita, kun on joutunut satutetuksi.. Fyysisesti ja henkisesti, kun tuntee, silloin kun toiset ”vaan juttelee”
   Herkkyys on lahja silloin, kun voi olla tasavertaisena, oikeiden ystävien seurassa.. Mutta useimmiten taakka. Taakka niin kauan, kunnes itse ymmärtää ja osaa ajatella ja nähdä sen voimavarana, jota voi käyttää,useimmiten kuitenkin, toisten hyödyksi…

   47
   like
   51
   love
   0
   haha
   1
   wow
   3
   sad
   0
   angry
  • #1210
   Onni18
   Keskustelija

   Kuin olisin lukenut omasta elämästä. En ole ollut hauskuuttaja vaan se kiltti tyttö joka tekee kaiken mitä pyydetään, kärkien sisään kaikki tunteensa. En ole vieläkään oppinut/uskalla olla toiselle ihmiselle avoimesti vihainen, kerään sitä edelleenkin itseeni. Vaistoan myös herkästi ilmapiirin, työyhteisöissä, tuntemistani ihmisistä ja olenkin varautunut ennen kuin uskallan luottaa että kelpaan juuri tällaisena.

   29
   like
   12
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1214
   Sosiaalinen herkkis
   Keskustelija

   Hei!

   Deep Feelings, hienoa että olet huomannut, että jotain pitää muuttua. ❤ Itsekin saman tyyppisessä tilanteessa tajusin, ettei näin voi enää jatkua. Olin äärimmäisen kuormittunut, mutta yritin vain sinnitellä kuten ennenkin. Olin padonnut vaikeita tunteita kauan ja yrittänyt uskotella itselleni, ettei niitä ole tai jos on, niin eihän minulla ole niihin oikeutta. Elämässäni tapahtui myös melko lyhyessä ajassa muutoksia monella elämänalueella. Oireilin aluksi fyysisemmin, lopulta myös henkisemmin.

   Onneksi työterveyshuollon kautta aloin vähitellen saada apua ja tukea tilanteeseeni. Nyt, yli vuoden pahimman vaiheen jälkeen, olen tyytyväinen että uskalsin pyytää apua. Toipuminen yksin olisi varmasti ollut paljon hitaampaa ja vaikeampaa.

   Kehotan siis sinua olemaan yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin. Joskus keho ja mieli ovat olleet niin kauan kuormittunut/uupunut/ylikierroksilla, että toipumiseen ei välttämättä riitä enää voimavaroja yksin. Myös erilainen vertaistuki voi olla ammattiavun lisäksi todella tärkeää.

   Itselleni jokapäiväinen mindfulness-harjoitus on tehnyt todella hyvää. Lisäksi yritän muistaa vain olla edes hetken joka päivä. Säännöllisestä ruokailusta ja nukkumisesta pyrin myös huolehtimaan, mutta ei se ihan aina onnistu. Yritän tehdä joka päivä ainakin yhden asian, joka tuottaa hyvää mieltä eikä ole ns. hyödyllistä. Paljon siis näyttää vaativan hereillä oloa ja pysähtymistä tämä erityisherkkänä itsestään huolehtiminen!

   Toivon kaikkea hyvää sinulle ja jaksamista arkeen & elämänmuutoksiin meille kaikille erityisherkille ❤

   9
   like
   12
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1219
   Pauliina
   Keskustelija

   Erityisherkkyyteni näkyy niin kuin monilla muillakin kyky lukea ja samaistua muiden ihmisten tunnetiloja. Koen myös monet asiat ”normi”-ihmistä voimakkaammin, ja tunteet näkyvät ovat iso osa arkipäiviäkin. Elin pitkään suhteessa, jossa erityisherkkyyteni takia olin aina vääränlainen. Ei olisi saanut esim. tuntea suuria tunteita tai ainakaan näyttää niitä tai puhua niistä. Opettelen nyt pikkuhiljaa näkemään erityisherkkyyteni positiivisena asiana ja voimavarana.

   25
   like
   4
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1220
   Hannaki
   Keskustelija

   Oman erityisherkkyyteni tajusin vastikään löytäessäni siitä tietoa HE-sivustolta. Oma uupumus/masennus josta kohta 10 vuotta toivuttu onneksi pakottanut tämän suorittavan kiltin tytön pysähtymään ja kurkistamaan sisälle itseen. Psykoterapian sekä hidasta elämää-sivujen avulla oppinut itsestäni paljon.
   Oma herkkyyteni ilmentyy voimakkailla tunteilla, toisten tunteiden aistimisella, väsyn herkemmin, tarvitsen hiljaisuutta palautumiseen. Aistin myös pienet yksityiskohdat ja kauniit asiat ja koen ne voimakkaasti.
   Haluan oppia tuntemaan oman herkkyyteni ja kääntämään sen voimaksi. Enkä varsinkaan suostu enää häpeämään sitä!

   17
   like
   11
   love
   0
   haha
   2
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1224
   päivänsäde
   Keskustelija

   Erityisherkkyys on parasta persoonassani, koska koen asiat syvällisesti ja kohtaan ihmiset todella la läheisesti. On helppo tulla toimeen kaikkien kanssa ja asettua heidän asemaansa.

   Erityisherkkyydessä rankinta on kuormittua niin kovasti esimerkiksi jos ihmissuhteissa ei ole kaikki kunnossa tai omista virheistä. Kun nekin asiat kokee niin syvästi. Vaikeinta on kun aina toiset ihmiset eivät ymmärrä miten herkkä on ja että loukkaantuu helpommin ja syvemmin heille pienistä asioista.

   Olisi hyvä että erityisherkkyydestä olisi enemmän tietoa saatavilla esimerkiksi kuinka erityisherkän läheinen voi huomioida hänet paremmin?

   17
   like
   7
   love
   0
   haha
   0
   wow
   2
   sad
   1
   angry
  • #1225
   sarrhele
   Keskustelija

   Omia kokemuksia; väsyy nopeasti kovassa hälinässä ja suuressa ihmisjoukossa, vaistoo muiden tunteet helposti, kaipaa yksinoloa ja rauhoittumista, tuntuu että kokoajan on tuntosarvet pystyssä lukemassa että, ”mitäköhän tuo tarkoitti” jollain sanomisella tai katseella..
   Treenaus, lenkkeily musat korvilla, piirtäminen, jooga, mindfulness auttavat lataamaan energiatasot taas tappiin ❤

   29
   like
   3
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1227
   Sohviliina
   Keskustelija

   Olen erityisherkkä ja herännyt siihen vastikään. Erityisherkkyyden hyvät puolet ovat myös toisaalta sen huonoja puolia; erityisherkkänä aistin herkästi ihmisten/tilanteiden tunnetilat ja sen värähtelyt sekä kannan herkästi tuskaa muiden pahasta olosta pystymättä siihen itse vaikuttamaan.

   14
   like
   1
   love
   0
   haha
   0
   wow
   1
   sad
   0
   angry
  • #1228
   Milha
   Keskustelija

   Olen erityisherkkä.Erityisesti se näkyy luovuutena, myötätuntoisena ja välittämisenä. Parasta ja vaikeinta ovat tunteet. Erityisesti itkeminen on todella vaikeaa ja uuvuttavaa, vaikka toisaalta puhdistaa. Olen monia vuosia tukahduttanut itkevä puolta itsessäni ja nyt kun se on tullut taas esille , on se erittäin vaikeaa välillä vaikka toisaalta siunaus

   9
   like
   4
   love
   0
   haha
   0
   wow
   1
   sad
   0
   angry
  • #1229
   Onni18
   Keskustelija

   Minulla taas tuo erityisherkkyys aiheuttaa sen että itken herkästi enkä pysty pidättämään sitä. Se on erittäin puhdistavaa minulle koska kätken itseeni vihan tunteet. Työelämässä se on aiheuttanut ongelmia.

   10
   like
   2
   love
   0
   haha
   0
   wow
   1
   sad
   0
   angry
  • #1230
   Venkkuli
   Keskustelija

   Oon kamppaillut jo kauan erityisherkkyyden parissa, mutta vasta vähän aikaa sitten tajusin Hidasta Elämää -sivuston tekemän artikkelin avulla, että oireeni johtuvat siitä että olen erityisherkkä. Olen yrittänyt kertoa tuntemuksistani siskoille ja vähän ystävillekin, mutta en ole kokenut tulleeni täysin ymmärretyksi. Kaikki mitä te muut erityisherkät ihmiset olette jo täällä kertoneetkin, kolahtivat minuun täysin! Kiitos teille, että jaoitte upeita ajatuksianne myös minunkin puolestani tästä tärkeästä asiasta! <3.

   Mulla on ollut samoja fiiliksiä siitä, että pitäisi jotenkin miellyttää toista ihmistä voidakseen tulla hyväksytyksi. Oon miettinyt, miksi käsittelen kaikki asiat paljon vahvemmin, sekä hyvät että huonot. Saatan jäädä miettimään pitkäksikin aikaa ystävän kanssa käytyä keskustelua ja alkaa ylitulkitsemaan kaikkia pieniäkin ilmeitä ja äänenpainoja. Samaan aikaan aistin kaikki ympärilläni olevat kauniit asiat todella vahvasti ja usein mainitsen niistä voimakkaasti läheisilleni. Oonkin saanu kuulla tästä ”hehkuttamisesta” sisaruksiltani (:D), mutta he eivät välttämättä ymmärrä, että koen asiat heitä voimakkaammin.
   Oon kokenut huonoa omaa tuntoa siitä, että en ole jaksanut/ollut kiinnostunut viettämään paljon aikaa sisaruksieni kanssa. Nyt kun siskoni ovat muuttaneet ja minulla on enemmän tilaa omille ajatuksille, niin oon huomannut että kyse ei oo ollu siitä, että mua ei olisi kiinnostanut olla siskojen kanssa, vaan siitä et oon yksinkertaisesti ollut niin puhki henkisesti etten ole jaksanut. Ja nyt kun niitä näkee, niin niistä kohtaamisista saa paljon enemmän irti ja niistä nauttii ihan eri tavalla, kun on saanut tilaa hengähtää ja palautua.

   En tiiä liittyykö tää vielä erityisherkkyyteen, mutta mua on turhauttanut se, kun on ite jaksanut kuunnella toista ja mua on aina sanottu hyväksi kuuntelijaksi, niin miksei se toinen voi kuunnella mua tasavertaisesti? On tullu sellane olo kaikista sen keskustelukumppanin nonverbaalista viestinnästä, et sitä ei kiinnosta kuulla mun juttuja, jolloin oon itse vaiennu ja toiminu ns. roskapönttönä toiselle.

   Tsemppiä niiin paljon kaikille muillekin erityisherkille ihmisille! <3

   14
   like
   18
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1232
   Pepskku
   Keskustelija

   Aiemmin ajattelin, että olen yksinkertaisesti ujo. Jokin tuossa ajatuksessa ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, sillä tosiasiassa olin välillä hyvinkin sosiaalinen. Kun olosuhteet olivat sopivanlaiset, tutustuin hyvinkin helposti uusiin ihmisiin.

   Peruskoulun jälkeen opiskelin kaksoistutkinnon merkonomiksi ja ylioppilaaksi samalla uuvuttaen itseni. Palauduin ajan kanssa, mutta hektinen toimistotyö avokonttorissa vei voimat melko pian uudelleen. Aloin oireilla meluisassa ja kaoottisessa työympäristössä. Ahdistuin ja aloin saamaan paniikkikohtauksia syyttäen kaikesta itseäni. Olin varma, että olin jotenkin viallinen ja etten vaan osannut toimia elämässä kuten muut ihmiset. Olin valmis marssimaan lääkärille ja ottamaan vastaan kaikki diagnoosit mitä he vain suinkin löytäisivät. Pelkäsin, etten koskaan voi löytää sopivaa työtä enkä ylipäätään osallistua työelämään tämän hankalan olemukseni vuoksi.

   Sitten löysin Elaine Aronin erityisherkkyystestin. Sain siitä lähes täydet pisteet. Hankin tietoa aiheesta ja aloin pikkuhiljaa ymmärtää, millaiset asiat minut ovat saaneet tuohon pisteeseen. Ymmärsin, mikä tosiasiassa on kuormittanut minua sen sijaan, että minussa olisi joku poikkeuksellisen vika. Tämän jälkeen olen välillä haparoiden, mutta kuitenkin määrätietoisesti alkanut lisäämään myötätuntoa omaa itseäni kohtaan. En enää vaadi itseltäni täydellisyyttä. Jätin myös minulle raskaan toimistotyön taakseni ja keskityn nyt löytämään omat vahvuuteni ja intohimoni. Olen nykyään tarkempi omista rajoistani enkä esimerkiksi roiku enää meluisiksi ja tukaliksi kokemissani baareissa ihan vaan sen takia, että muutkin tekevät niin. En enää koe itseäni ujoksi, vaan nyt tiedän, että liian virikkeinen ympäristö saattaa kuormittaa minua niin, etten pysty keskittymään keskusteluun. Olen oivaltanut, ettei ole yhtä oikeaa tapaa elää elämää, vaan voin tehdä juuri niin kuin minulle on hyvä.

   Olen tähän mennessä onnistunut ainakin osittain kääntämään eritysherkkyyteni vahvuudeksi. Sitä aion myös jatkossa tavoitella, vaikkei se aina helppoa olisikaan. Tsemppiä kaikille oman itsensä kanssa epäröiville tai itseensä kurjasti suhtautuville. Milloin tahansa voi muuttaa suuntaa ja opetella hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Ja elää sen mukaisesti! <3

   8
   like
   22
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1233
   Eija_Laakkonen
   Keskustelija

   Erityisherkkä. Olen. Vähän vaatii vielä opettelua olla itseni kanssa ja uskoa ja luottaa omiin tuntemuksiin. On hienoa huomata, että tunne oikeasti kertoo onko joku asia minulle hyvä vai ei. Nyt siihen on hiljalleen alkanut luottaa. Ja uskon pikkuhiljaa siihen, että oikeasti tunnen toisen mielialat vain olemalla lähellä. On hienoa voida luottaa itseensä ja tuntemuksiinsa.
   Se että kuormittuu asioista ja ihmisten kanssa olemisesta niin helposti, on valitettavaa. Ennen yritin vaan painaa, mutta ymmärsin vihdoin, että annan itselleni aikaa olla yksin, kun sitä tarvitsen.
   Eli on hienoa ymmärtää toisia ja toisen tuntemuksia helposti, mutta se on myös henkisesti rankkaa. Kaikenkaikkiaan olen ymmärtänyt mikä rikkaus on uskoa ja luottaa tunteeseen siitä, mikä on itselle hyväksi.

   5
   like
   5
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1234
   julie
   Keskustelija

   Minulle herkkyys on opettanut rajoja. Nyt esimerkiksi teen 80% työmäärää, jotta tilaa jää palautumisellekin.

   7
   like
   8
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1235
   Iraj21
   Keskustelija

   Nuorempana koin erityisherkkyyteni suureksi taakaksi, sillä en osannut käsitellä sitä suurta informaation ja tunteiden määrää jota vastaanotin koko ajan ympäristöstäni. Olin ahdistunut ja pelokas usein, erinäisistä syistä. Tunteita oli hankala käsitellä, vaikka tunnistinkin sen suuren kirjon. Toki myös positiiviset energiat ovat aina vaikuttaneet suuresti ja
   syvällisesti.

   Nyt kun olen saanut syvemmän yhteyden sisimpääni, itseeni/sieluuni, osaan kanavoida herkkyyden ja tunteet aivan eri tavalla, ja käyttää niitä myös voimavarana. Koen, että erityisherkkyys näkyy minussa ja arjessani sielukkuutena ja parhaina hetkinä se loistaa esiin kauniimmin kuin koskaan. Kutsun tätä myös tyyneksi onnellisuudeksi. 🙂 Empatia on yksi hienoimmista ominaisuuksistani!

   Aistin tietysti yhä herkästi myös negatiivisia energioita ympäristöstä, mutta enää ne tai pelot eivät hallitse minua kuten ennen. Osaan kohdata ne eri tavalla, hyväksyvästi ja monissa tilanteissa on pakko antaa myös järjen äänen puhua vahvemmin.

   Läsnäolo on todella tärkeä osa elämääni ja tunteiden käsittelyä.

   8
   like
   4
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1236
   Laura_Annika_Uhre
   Keskustelija

   Inhoan sanaa ’erityisherkkä’. Ehkä sen takia että en ole vieläkään löytänyt herkkyydestäni oikein mitään hyvää tai koe sitä vahvuutena. Turhaudun itseeni kun väsyn maailman menoon niin helposti ja en haluaisi olla semmoinen väsyjä ja just se ’herkkä’. Pyrin peittelemään sitä puolta muilta, mikä tekee oloni vielä raskaammaksi. Vaikka olen tutustunut tähän ”ominaisuuteeni” paljonkin ja yrittänyt ymmärtää että on ihan okei olla tämmöinen, ettei siinä ole mitään vikaa, häpeän sitä silti enkä halua että kukaan pitää mua raskaana valittajana tai taakkana niinkuin pidä itse itseäni.

   6
   like
   1
   love
   0
   haha
   0
   wow
   8
   sad
   1
   angry
  • #1237
   tepsukka
   Keskustelija

   Oon ite jotenki vasta löytäny itessäni tän erityisherkän puolen tai jotenki just ku kuulin tästä nii löysin kuvaavan sanan tälle mun ”jutulle”. Se miten mussa näkyy erityisherkkyys on et oon tosi herkkä tunnistamaan ihmisten tunnetiloja. Välillä tuntuu et miten noi muut ei nää et tolla iha selvästi on vaikka paha olla tai muuten. Oon myös tosi tosi empaattinen. Se on välillä mulle kyllä myös liikaa koska oon vähän sellanen ”maailman pelastaja” tyyppi. Haluisin auttaa kaikkia mut välillä se menee omien
   voimavarojen laiminlyömiseks. Leffat jotka on tosi jännittäviä tai pelottavia on mulle ihan liikaa katon mielummin vaikka disney leffoja kun jotain kauhuleffoja. Jotenki ois upeeta oppia miten voin just käyttää tätä mun voimavarana. Jotenkin kun itellä on kauheesti asioita hartioitten päällä ja kipeitä asioita mietittävänä tuntus helpottavalta myös löytää jotenki ett mikä helpottais sitä ettei tunteet ota valtaansa. Oon kyl toisaalta vähän kahen vaiheilla et onko mulla erityisherkkyyttä vai ei? mut en oikeen löyä muutakaan selitystä näille mun oudoille ”kyvyille” ja sille miten niin herkästi tunnistan toisissa mielialat. Tuntuu kyl tosi sekavalta välillä se tiedonmäärä mikä tulvii ympäriltä.

   7
   like
   3
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1238
   AnniAnni
   Keskustelija

   Parasta: näen maailmassa niin paljon kaunista ja se väreilee minussa.

   Vaikeinta: imen ihmisten tunteet vuorovaikutustilanteissa, mikä kuormittaa ja uuvuttaa.

   14
   like
   5
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1239
   supatsup
   Keskustelija

   Erityisherkkyys näkyy arjessani vuoristoratana. Välillä pienetkin äänet ärsyttävät ja suutun itselleni kun näin käy. Aistin tunteet ja olotilat ja negatiiviset aiheuttava inhan olon minullekin. Ärsyketulva aiheuttaa tunnetulvan joka väsyttää. Mutta erityisherkkänä ilahdun pienistäkin asioista hyvin paljon, hyvinä hetkinä elämä on super hyvää ja mahtavaa! Ainakaan elämäni ei ole koskaan tylsää ?

   7
   like
   2
   love
   0
   haha
   0
   wow
   1
   sad
   1
   angry
  • #1243
   Floora
   Keskustelija

   Olen aina kokenut herkkyyteni kropassani, erityisesti nykyään fyysisin oirein. Kipuilen ja kuumeilen usein kun menee ns yli, kuten stressistä. Hyvänä puolena erityisherkkyydessä itselläni koen sen että aistin, tosin hyvät kuin huonotkin asiat. Aistin mitä ympärilläni tapahtuu, sekä koen asiat vahvasti. Otan kaiken irti hyvistä asioista ja siitä miltä ne tuntuu ja miten reagoin. Raskaana puolena koen sen, että sama mikä tapahtuu positiivisissa asioissa, tapahtuu tottakai myös negatiivisissa. Pyrin kuitenkin olemaan kiitollinen tästäkin ominaisuudesta minussa.!

   2
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1244
   akka_A.
   Keskustelija

   Juu, kyllä olen erityisherkkä ja tämän osoitti minulle jo aikuistunut tyttäreni. Tunnistin kuvauksesta itseni ja herkkyyteni. Ehkä elämänkokemukset ja ikä ovat tuoneet viisautta ja järkeä peliin mukaan, mutta nuorempana herkkyys oli hyvin voimakas. Saatoin olla ja saatan vieläkin olla mielen tilasta johtuen ns. herkemmällä tuulella ja loukkaantua hyvinkin helposti ja jos tämmöinen osuu kohdalle jonain päivänä, niin siitä tilasta on vaikea selviytyä ulos. Ikä on toki opettanut etsimään keinot ja tavat, joita käyttää tuossa tilassa. Niitä ovat vetäytyminen omiin oloihin, runojen lukeminen, musiikin kuuntelu ja jooga. Vieläkään en aina ole oppinut pidättäytymään musiikista, koska tuossa tilassa musiikkikin voi vaan vauhdittaa epämääräistä olotilaa. Eli siis pitää osata valita tietyn tyyppinen musiikki jota silloin kuuntelen. Rauhoittava esim., luonnon äänet, veden äänet tai jokin muu rentoutustyyppinen musiikki. Jos alan rokkia tai discoa kuunnella, niin siitä se vasta vauhdin saa tuo oma levottomuus/rauhattomuus ja asioiden pähkäily tai miettiminen että missä tein väärin ja miksi se sanoi niin ja näin. Vetäytyminen, meditaatio ja jooga ovat parhaita keinoja. Lisäksi kannattaa opetella ajattelemaan -pois se minusta- ja jättää muitten sanomiset omaan arvoonsa. Saatoin aiemmin loukkaantua jopa lasteni sanomisista.
   Vahvuuksista voin sanoa niitä parhaita asioita tämän asian myötä: tämä erityisherkkyys antaa rikkaan ja vivahteikkaan elämän ja sitä eivät todellakaan kaikki saa osakseen. Monesti myös joku erityislahjakkuus osuu kohdalle tämän myötä ja pidän myös siitä, kun aistin muitten tuntemukset ja olotilat. Silloin ymmärtää paremmin mitä kannattaa sanoa ja näyttää toiselle omasta elämästä. Se vaikuttaa niin kotona kuin työelämässäkin ilmapiiriasioissa. Myös koen sen niin, että olemme enemmän ns. luonnonlapsia ja silloin voi olla enemmän oma itsensä. Eli saamme olla aitoja ihmisiä, emme mitään roolia vetäviä, vaikka sitäkin joutuu joskus tehdä tietyissä tilanteissa. Olkaamme onnellisia erityisherkkyydestä, se ei ole ongelma, vaan taito mennä eteenpäin vivahteikkaitten ja rakkaudentäyteisetn päivien saattelemana. Myös yksi asia vielä lopuksi jos neuvoa saa jollekin antaa: ajattele positiivisuuden kautta!

   4
   like
   7
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1245
   Waura
   Keskustelija

   Suosittelen lukemaan Elaine Aronin kirjoja. Sieltä voi löytyä keinoja, joilla voi helpottaa elämäänsä ja helpotusta voi saada jo siitä, kun ymmärtää paremmin, miksi on sellainen kuin on. Jos joka viides ihminen on erityisherkkä, kovin harvinaisena sitä ei voi pitää. Silti kaikki erityisherkät eivät ole ollenkaan samanlaisia vaan herkkyys ilmenee hyvinkin monella tavalla. Useimmat erityisherkät ovat introvertteja mutta kyllä meihin ekstroverttejakin mahtuu. Itsellä on aistit ja ”tuntosarvet” tosi herkät. Kuormitun, jos aistiärsykkeitä tulee liikaa. Myös empaattisuus ja tunteiden kokemisen voimakkuus ovat välillä tapissaan. Mitä enemmän oppii tuntemaan itseään, sitä helpompi on hyväksyä oma ”omituisuutensa” ja löytää keinoja miten selviytyä elämästä helpommin. Palautumista, rentoutumista, tietoisen läsnäolon kehittämistä, haitallisten ihmisten seuran välttämistä – niistä olen saanut paljon apua.

   8
   like
   1
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1246
   just mina
   Keskustelija

   Olen 25-vuotias erityisherkka nainen. Nuorempana usein ihmettelin itseani ja kuvittelin olevani jotenki outo ja erilainen. Tain niinhan olinkin, mutta silloin ajattelin sen olevan vain negatiivista. Kun viime vuonna kuulin erityisherkkyydesta ja huomasin yhtalaisyyksia minuun, silmani aukesivat: En olekaan viallinen vaan erittain rikas. Koko ajan teen toita sen eteen, etta annan herkkyyteni nakya, enka enaa peittele sita. Uskon etta se on annettu mulle lahjaksi tanne maailmaan ja haluan omalta osaltani sita lahjaa kayttaa <3

   5
   like
   11
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1247
   Rille
   Keskustelija

   Erityisherkkä; sitä olen aivan varmasti.
   Ehkä noin pari vuotta sitten luin Tehy-lehdestä artikkelin erityisherkkyydestä. Silloin tuntui kuin useita vuosia kadoksissa olleet palaset olisivat loksahtaneet paikoilleen. Luin artikkelin useampaan kertaan ja jokaisen lukukerran jälkeen vakuutuin entistä vahvemmin lukemastani. Teksti ja sen esimerkit olivat kuin suoraan minun elämästäni. Tunsin syvää helpotusta; en ehkä sittenkään ole yksin ”outona lintuna” tässä maailmassa!

   Jo lapsesta saakka olen kokenut olevani tietyllä tapaa hyvin erilainen ja poikkeava kuin monet muut ihmiset. En ole suupaltti, vaan hiljainen tarkkailija (etenkin uudessa porukassa ollessani). Koen omaavani herkät tuntosarvet, joilla tunnustelen ympäröivää ilmapiiriä ja ihmisten tunnetiloja. Jään usein pohtimaan, pyörittelemään toisten sanomisia ja reaktioita mielessäni. Se on ajoittain hyvin raskasta ja energiaa vievää. Asioiden ja tunteiden ylitulkitseminen ja niiden liika pyörittely on mielestäni vaikeinta ja raskainta erityisherkkyydessä. Parasta erityisherkkyydessä on mielestäni ehdottomasti empaattisuus, kyky iloita toisten puolesta ja elämän pienten (arkistenkin) asioiden arvostaminen ja niistä nauttiminen!

   Vasta viime aikoina olen oppinut oikeasti elämään erityisherkkyyteni kanssa. En enää koita väkisin muuttaa itseäni ”sopivaksi” vaan olen oppinut hyväksymään itseni tämmöisenä kuin olen. Sen sijaan, että yrittäisin sopia tiettyyn muottiin, olen alkanut pohtia keinoja ja ratkaisuja siihen kuinka jaksan paremmin arjen pyörteissä. Tarvitsen paljon aikaa ollakseni itsekseni ja palautuakseni päivän vuorovaikutustilanteista. Parasta terapiaa ja palautumista minulle on saada liikkua itsekseni luonnossa tai makoilla sängyllä kuulokkeet korvilla ja keskittyä vain siihen hetkeen juuri silloin.

   9
   like
   6
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1248
   Helinä
   Keskustelija

   Itse olen tunnistanut piirteeni erityisherkkyydeksi vasta viime vuosina. Se on tuonut helpotusta siihen että enää en koe, että olisin jotenkin outo tai erilainen vaan olen oppinyt hyväksymään piirteen vain yhdeksi osaksi persoonallisuuttani, joka pitää sisällään paljon muutakin. Olis kylläkin hienoa oppia ymmärtämään herkkyyttä vieläkin enemmän.

   Minulla herkkyys näkyy esimerkiksi siinä, että tunnistan herkästi muiden tunteita ja ne tarttuvat helposti itseenikin, tulkitsen ajattelamatta paljon muiden sanatonta ja sanallista viestintää ja saatan jäädä miettimään heille merkityksettömiä kommentteja tai elkeitä pitkäänkin. Ihmisten kanssa työskentely onkin itselle aika rankkaa, vaikka toki siitä pidänkin, mutta siksi olen usein töiden jälkeen hyvin väsynyt ja kaipaan hetken hiljaisuutta. Tietenkin herkkyys myös auttaa tälläisessä työssä paljon, mutta haasteena on löytää itselle oikeat tavat palautua töiden jälkeen. Ristiriitatilanteet ovat myös itselle hyvin vaikeita siksi pyrinkin aina tulemaan ihmisten kanssa toimeen, mikä yleensä onkin itselle helppoa. Ihmissuhteet ovat välillä haasteellisia sillä kaikki eivät välttämättä ymmärrä eristyisherkkyyttä ja sen tuomia haasteita ja sitä, että toiset päivät ovat helpompia kuin toiset. Varsinkin kun herkkyyden rinnalla kulkee myös ahdistus.

   Olen myös fyysisesti herkkä eli esimerkiksi vaatteissa mukavuus on tärkeä kriteeri ja ikävät saumat tai pesulaput häiritsevät. Lapsena olinkin varmasti se ärsyttävä lapsi jolla ei rukkaset olleet koskaan hyvin ja sukka oli aina mutturassa. 😀 Nykyään onneksi siedän jo paremmin epämukavuutta.

   Voimakkaat tuoksut, valot ja äänet saattavat myös aiheuttaa herkästi päänsärkyä tai huonoa oloa. Jännitys ja stressi tuntuvat herkästi koko kehossa; varsinkin vatsassa ja unenlaadussa. Kouluaikaan tenttipäivät ja esitelmät olivat yhtä tuskaa. Itselle on myös tärkeä muistaa syödä ja juoda säännöllisesti tai se näkyy helposti olossa esimerkiksi huonona vointina tai kiukkuisuutena 😀

   Toisaalta herkkyydessä on se hieno puoli, että nautin suunnattomasti taiteesta, luonnosta ja estetiikasta esim. sisustamisen muodossa. Siitä on myös hyötyä ihnmisten, varsinkin lasten, kanssa tehtävässä työssä.

   Toki herkkyyteen liittyy myös paljon muuta, mutta tässä nyt äkkiseltään mitä tuli mieleen siitä miten se itsellä näkyy arjen tasolla.

   11
   like
   5
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1249
   Mikko_Mikkola
   Keskustelija

   Parasta on se, että ikään kuin on elämässä kiinni ja tuntee eri elämän värejä. Haasteena on, että saatan tulkita tilanteita joskus ’väärin’ ja jotkut asiat jää turhaan painamaan mieltä.

   3
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   1
   sad
   0
   angry
  • #1250
   HeidiHelmiina
   Keskustelija

   Kiusallisinta on vahva tunne-elämä, ajatukset, empatia ja niistä johtuvat liikuttumisen tunteet. Onneksi ikä tuo armollisuutta mukanaan. Ei ole niin kiire pyyhkäistä jokaista kyyneltä. Helpottavaa on myös se, että omien rajojen vetäminen on nykyisin helpompaa. Toisten kautta eläminen, miellyttäminen ja mukautuminen muiden tahtoon ja rytmiin on saanut rinnalleen tervettä oman tahdon vahvistumista ja olo on silti kyllin hyvä ja kelpaava. Saan olla muutakin kuin joustava ja myötäilevä kelvatakseni.

   9
   like
   2
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1251
   Kallionlikka
   Keskustelija

   Haastavaa on se, että töistä hektisessä ja meluisassa ympäristössä, ei ehdi palautumaan, kun alkaa jo seuraava työpäivä.
   Toisina hetkinä sosiaaliset tilanteet kuormittavat ja vievät energiat loppupäiväksi. Parhaimmillaan hyvä sosiaalinen vuorovaikutus voi ladata energiavarastot moneksi päiväksi ❤☀ Tällä hetkellä opeteltavia asioita ovat itsenä ja omien tarpeidensa kuuntelu ja hidastamisen taito ??❤

   5
   like
   2
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1252
   Minna_Viman_Os_Ojala
   Keskustelija

   Olen sensitiivinen. Näin kerron itsestäni. Erityisherkkä ei ole kaikille selvää, eivätkä kaikki pidä erityisherkkiä vahvoina ja pystyvinä. Joten minä olen sensitiivinen.
   Aistin asioita väreinä ja koen tunteet järisyttävän voimakkaina. Itku ja nauru kulkevat käsikädessä.
   Olen ollut ominaisuuksieni takia kynnysmattona ja jätesäkkinä. Nyttemmin olen vahva, hyväksyn omat erityiset piurteeni ja herkkyyteni. Puran tunteeni runoihin ja elän omaa elämääni, jossa kovuudelle ei enää ole sijaa… niinpä en joudu enää kovinkaan usein mustaan maailmaan murehtimaan. 40 vuotta meni väärissä calinnoissa, muita miellyttäen. Nyt on rinnalla herkkä kumppani ja valtava ymmärrys toisiamme ja tapaamme elää ja olla kohtaan.
   Sensitiivisyys on lahjoista suurimpia. On vain hetki jolloin siitä kärsin.. kun menen kuuntelemaan livemusiikkia ja kakofonia ympärillä, joka lähtee ihmisistä, saa minut väsymään niin, etten tahdo pystyä keskittymään musiikkiin.
   Päivääkään en vaihtaisi pois, mutta uudella asenteella alottaisin. Veikkaan että polkuni olisi erilainen ?

   4
   like
   4
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1264
   Nimetön
   Ei-aktiivinen

   Minulla erityisherkkyys näkyy empaattisuudenlahjana ja sensuaallisena piirteenä ja kauan olen yrittänyt miehenä peittää ja elää tässä kapitalistisessa suorituskeskeisessä pärjäämisen kulttuurissamme. Koen hyvin paljon toisten tunnetiloja ja joidenkin kanssa synkkaa energiat tiettyyn rajaan saakka ja toisten kanssa ei sitten yhtään. Olen oppinut vetämään rajat ja yliseni ei kävellä ja kohdella väkivaltaisesti eli imetä tyhjiin.

   10
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   1
   angry
  • #1468
   Mervi_Karinkanta
   Keskustelija

   Olen, Mervi, 52-vuotta. Voin kuvailla itseäni olemalla introvertti ja erityisherkkä. Kun luin tuon kirjoituksen, ajattelin, että löydän jotain itsestäni, joku taas tuntuu täysin vieraalta.
   Jokaisen olisikin hyvä oppia tuntemaan itsensä, jotta tietää miten reagoi eri tilanteissa ja opetella toimimaan niissä. Erityisherkillä ihmisillä on tiettyjä ominaisuuksia, jolloin voidaan ajatella, että henkilö on erityisherkkä.
   Kannattaa kuitenkin miettiä, miten voi auttaa itseään, sillä paljon on mahdollista tehdä.

   Jos väkivaltaiset elokuvat aiheuttavat levottomuutta tai pelkoa, älä katso niitä.
   Älä myöskään lue väkivaltaisia uutisia.

   Jos tarvitset rauhoittumista, hakeudu ympäristöön, jossa se onnistuu.

   Mikäli olet syvästi tunteva ja itkuherkkä, hyväksy se, mutta jos se kuluttaa liikaa, kehitä itseäsi ja mieti keinoja olla sukeltamassa näihin syövereihin.

   Tämä kaikki on itsensä kehittämistä ja itsensä johtamista, johon kaikki ihmiset huolimatta luonteensa ominaisuuksista pystyvät.

   On tärkeää, että kerrot läheisillesi itsestäsi, jotta muutkin ymmärtävät tarpeesi ja ymmärtävät käytöstäsi.
   Mielestäni erityisherkkyys on yksi ominaisuus ihmisen luonteessa ja niitä ominaisuuksia on olemassa muitakin. Me kaikki olemme omanlaisiamme ja meillä kaikilla on tarpeita toimia luonteensa ja ominaisuuksiensa mukaisesti.
   Tunne siis itsesi, mutta opettele tuntemaan muitakin.
   Ja ennenkaikkea, hyväksy itsesi sellaisena kuin olet, perustelematta sitä toisille sen enempää.
   Hyvää kevättä kaikille??

   5
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1471
   Kyselija
   Keskustelija

   Minulle erityisherkkyys on niin suuri osa minua, etten osaisi elää ilman sitä. Vaikka joskus tuntuu, että voisin vaihtaa osia kenen tahansa kanssa koska vaan, mutta en sitä todellisuudessa kuitenkaan halua. Olen luova ja herkkä, jotka monesti kulkevat käsi kädessä. Erityisherkkyys ilmenee minulla itkuisuutena ilosta sekä surusta, ympäristön ja tunnetilojen aistimisena, vahvana intuitiona, pienistä asioista iloitsemisena ja murehtimisena. Alkuun pidin herkkyyttäni huonona ominaisuutena, mutta kun ensimmäistä kertaa lukiessani erityisherkkyydestä, liikutuin. Lopultakin ymmärsin, että erityisherkkyys on minun vahvin ominaisuuteni. Siitä minun pitäisi olla kiitollinen. Silloin elämä muuttui täysin. En enää häpeä, jos liikutun tai itken avoimesti. Olen iloinen voidessani sanoa olevani erityisherkkä!

   https://kysymyksiaelamasta.blogspot.com/2018/12/erityisherkkyys-on-voimavara.html

   • tätä vastausta muokkasi 2 vuotta, 6 kuukautta sitten Kyselija.
   3
   like
   1
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1480
   Erityinen
   Keskustelija

   Se tunne, kun elät kymmeniä vuosia ihmetellen miksi muut ympärilläsi eivät näytä väsyvän siihen kun maailma tuntuu tulevan suoraan päälle. Luullen, että se mitä koet on ”normaalia” ja samanlaista kaikilla. Uuvutat itsesi kerta toisansa jälkeen tuntien itsesi jotenkin vialliseksi. Pakkohan sinussa on olla jotain vikaa kun et kestä ”normaalia”?! Kuten puolisokin sanoi riidan päätteeksi, miksi et voi olla kuten muut, miksi et voi olla ”normaali”?

   Se tunne, kun alat ymmärtää. Silmät avautuu. Sydän avautuu. Vahva usko ja samalla epäusko kehossa yhtä aikaa. Vihdoinkin näet eri roolit, joilla olet tehnyt itsestäsi ”normaalin”.

   Pelko tulevasta. Osaanko olla tarpeeksi vahva, että pystyn elämään tästä eteenpäin elämää omana itsenäni? Olenko kuitenki käsittänyt kaiken ihan väärin? Mitäpä jos tämäkin menee metsään? Ehkä olenkin vain seonnut lopullisesti?

   Jostain se on aloitettava. Katsotaan mihin polku vie.

   3
   like
   5
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1530
   luovuusjataide
   Keskustelija

   Koen olevani erityisherkkä persoona.
   Ehkä tekstini on hieman sekava, sillä kirjoitin ylös niitä mitä minulla itselläni nostaisin tärkeäksi osaksi omaa elämääni, miten olen huomannut tämän kyseisen ominaisuuden.

   Minulla itselläni olen huomannut tämän ambiverttinä, tosin hinan enemmän kääntynyt introverttiin suuntaan.
   Aloitetaan vaikka siitä, että pidän ihmisistä ja tykkään, että ihmiset viihtyvät seurassani. Liiallinen ihmismäärä väsyttää, ahdistaa ja tekee minusta ihan muuta mitä olen. Joudun heittämään tosi paljon virallisempaa roolia suurten ihmismäärien kanssa ja osaltaan se tuntuu tosi uuvuttavalta ja vangitsevalta, koska en osaa antaa yhtään omaa oikeaa minää niille ihmisille, joille haluaisin. Siksi en esimerkiksi suostu menemään tapaamisiin, jossa on ihmisiä yli 30 hlö.
   Parasta tässä on vielä se, että olen suvaitsevainen ja haluan antaa ja näyttää muille ihmisille kuvaa minusta, että kaikki saavat olla kanssani ihan millaisia ovat eikä minun edessä tarvitse esittää mitään. Inhoan itse esittää jotain mitä en oikeasti ole. Ja huomaan itse ihmisestä herkästi sen, jos toinen esittää seurassani jotenkin toisenmoisenpaa ihmistä.

   Huomasin kouluajoilta senkin ennen kuin valmistuin, että en viihtynyt hyvin oman luokkani seurassa. Koin olevani aina erilaisempi kuin muut ja enemmän minua kiinnosti viettää suurimmaksi osaksi aikaa opettajien kanssa. Tykkäsin kuunnella heidän keskusteluita, oli ne sitten pedagogisia tai ei mutta aina jotenkin kun sai heidän kanssa olla niin siltä, että koin olevani yhtä enemmän henkilökunnan kanssa kuin oman luokan. Minua on kiinnostanut aina oppiminen ja pedadogiset tilanteet, kuinka pitäisi opettaa joku asia toiselle toiselle. Muutenkin pystyin helposti aistimaan jopa ne opettajien piilotetut tunnetilat ja koin aina silloin, että minun pitäisi jotenkin auttaa opettajaa. Olen aian ollut sympaattinen ja empaattinen persoona ja uskoisin, että erityisherkkyyteni kytkeytyy siihen. Sillä jos joku muu ihminen on hieman romuna niin aistin sen helposti ja näen.

   Pedagokiikkaan kiinnostumisen löysin itsestäni tiedostaessani oman oppimisvaikeuden ja halun auttaa toisia, keillä on haasteita. Ja viime kevät oikeastaan toimiessani apuopena ja syksynä vapaaehtoisena auttajana kertoi minulle sen, että nykyinen tutkinto minkä suoritin ei ole minun juttuni vaan sovellun parhaiten koulumaailmaan ja tästä ollaan menossa ensi syksystä lähtien opiskelemaan koulunkäynnin avustajaksi.

   Olen todella syvällinen ja pohtiva luonne, juttelen nykyään paljon kaikkea mitä olen miettinyt. Ja haluan saada vastauksia muilta ihmisiltä, on ne hengellisiä tai ei. Tykkään kuulla muiden näkökulmia asioihin.
   Aikoinani, kun olin nuorempi kirjoitin pohdintojakin ihan ylös paperille, mutta kiireiden vuoksi olen yleensä ottanut extemporena esille ja koittanut kysyä suoraan, mutta kunnioittavaan ja hienovaraiseen sävyyn.

   Olen myös taiteellinen persoona, teen kortteja ja otan välillä ihan normikuvia. Jos joku on halukas näkemään, niin minulla on 2 instagram tiliä joita pääsee tutkimaan tarkemmin.
   Laitan sinne yleensä kaikki kuvat korteista, mitä olen tehnyt. On myös tilanteita, jolloin en laita. Syynä tähän on se, että kunnioitan saajaa. Kortit ovat sellaisia, jotka ovat tehty saajan näköisiksi ja ideat kortteihin saaan kuuntelemalla saajan ajatuksia. Osaan helposti sanoista bongata mielenkiinnon kohteet ja välillä ne voi mysteerisellä tavalla ilmestyä ideoihini mukaan.
   https://www.instagram.com/visualtinkering/
   sekä
   https://www.instagram.com/storbergs/

   Lisäksi kirjoittelen välillä runoja, kun runosuoni kukkii. Ja olen aikoinani tehnyt omia laulunsanoja, vuosina 2013-2018. Jotenkin runosuoni alkoi heräämään enemmän kuin laulusana suoni. Ja runosuoni teki voiton

   Olen todella tunnollinen ihminen, koulussakin huomasin valmistujaisvuotena että vedin itseni ihan piipuun tehdessäni viimeistä näyttöä (ammattikoulu) ja silti koin suurta vaatimuksen tasoa, että pitää jaksaa ja selviytyä vaikka olin uupumuksen vuoksi tunnetilalta kiukkuinen ja iltaisin itkuinen. Samaan aikaan oli vielä pääsykokeita tiedossa ja niihin pänttäämistä, en pystynyt keskittymään hyvin tämän vuoksi. Jälkikäteen ajateltuna olin muiden silmissä ihan muuta mitä olin, en ollut iloinen tai mitenkään innokas ottamaan mitään kivoja ja hauskoja asioita vastaan.
   Mutta yleensä olen ollut koulussa opettajille ehkä enemmän sellainen, että haluan saada hymyä ja naurua naamaan. Huomaan heistä sekä he huomaavat minusta helposti, jos jommallakumalla tökkii.

   Minusta löytyy myös sponttaanisuutta ainakin joidenkin ihmisten mukaan, silä jos saan idean toteutan sen samantien tai jos ajan autolla ja päähäni pälkähtää jokin että pitää mennä käymään tuolla niin ajan sinne. Ja tämän olen saanut kuulla parhaalta ystävältäni. En kuitenkaan ole mikään bilehile ihminen, en nauti mistään sellaisesta.
   Tykkään ajella luontopoluille ja olen todella luontoläheinen persoona. Ajaessa tulee myös paljon puhuttua syvällisiä ja pohtivia asioita.

   Minulle erityisherkkyydessä parasta on se, että se antaa minulle itselleni niin paljon luovuuden aihetta esiin ja pidän siitä, kun saan toisen ihmisen iloiseksi tai näen hänestä aidon yllättyneisyyden. Tuntuu siltä, että olen saanut toisen ihmisen päivään muutakin kuin harmaa arkea. Vaikeinta on tässä olla sellainen kova, minua et loukkaa ja koittaa peitellä herkkyyttä kaikintavoin. Huomaan aina, että toinen ihminen näkee lopulta minusta sen, että olen hieman herkkä. EN kuitenkaan itke helposti, mutta jotenkin tahtomatta taas minusta paistaa läpi omanlainen herkkyys.

   Mutta taiteella pidän itseni vapaana sieluna. <3 Tämän vuoden kesän projektinani on muutenkin oppia soittamaan pianoa, jotta voisin tehdä omannäköisen videon jossa soitan pianoa ja voisin lisätä siihen kaikkia omia otoksiani.
   Unohdin mainita aiemmin ,mutta kuvaan myös luontoa ja mitä nyt välillä itseänikin.
   Mutta luonto on se, mistä nappaan kaiken ideani kuviin ja tykkään reissata sen vuoksi kaikissa luontopoluissa ja upeissa luonnon antamista nähtävyyksistä ympäri Suomea.

   4
   like
   1
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
Luet parhaimillaan 40 vastausketjuja
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.