Kysy psykologilta

Hidasta elämää -keskustelu Foorumit Ihminen Kysy psykologilta

Luet parhaimillaan 17 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Viestit
  • #439
   HE-toimitus
   Ylläpitäjä

   Mitä sinä haluaisit kysyä psykologilta? Mikä askarruttaa sinua tällä hetkellä?
   Kysymys voi koskea mitä vaan ihmisenä elämiseen liittyvää asiaa, itsetuntemusta, ihmissuhteita, hyvinvointia tai henkistä kasvua.

   Heli Heiskanen on kokonaisvaltainen psykologi, jonka erityisaloja ovat erityisherkkyys (HSP), itsetuntemus, henkinen hyvinvointi ja stressinsäätely. Hän vastaa valittuihin kysymyksiin säännöllisin väliajoin Kysy psykologilta -palstalla. Palstan aiemmat kysymykset ja vastaukset voit tarkistaa täältä.

   Esitäthän kysymyksesi tiiviisti, noin 5-10 virkkeellä.

   • Tätä aihetta muokkasi 3 vuotta, 9 kuukautta sitten HE-toimitus.
   • Tätä aihetta muokkasi 3 vuotta, 8 kuukautta sitten HE-toimitus.
   • Tätä aihetta muokkasi 3 vuotta, 8 kuukautta sitten HE-toimitus.
   • Tätä aihetta muokkasi 3 vuotta, 7 kuukautta sitten HE-toimitus.
   • Tätä aihetta muokkasi 3 vuotta, 6 kuukautta sitten HE-toimitus.
   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #441
   Jarkko
   Keskustelija

   Olen miettinyt elämäni tarkoitusta.Tunnen olevani ihminen jolle mikään ei onnistu vaan
   asiat menevät koko ajan pieleen.Itsetuntemukseni on että olen epäonnistunut ihminen.
   Miten saisin mieleni toiseen suuntaan ? Olen myös aika herkkä luonteeltani.Ikävät
   asiat pistävät itkemään kun näkee pahoja asioita.Pelkään lähestyä toista ihmistä.
   En oikein tiedä miksi minua alkaa jännittää aina kun tapaan uusia ihmisiä.
   Miten saisin rohkeutta lähestyä ja uskallusta juttelun?
   Kiitos vastauksista
   Olen yksinäinen mies 51 vuotta elämää takana.
   Olen työssä

   1
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #445
   Jarkko
   Keskustelija

   Haluaisin vielä jatkaa tekemääni kysymystä elämästä. Miten saisin minäkuvani toisenlaiseksi? Yritän olla hyvä ihminen ja tehdä asiat oikein . Mutta tunnen itseni
   heikoksi ja araksi.Olen ollut koko elämäni epävarma tulevaisuudestani
   Kiitos jos saan vastauksia
   Jarkko

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #446
   Daizu
   Keskustelija

   Sellaista kysyisin, että miksi aina kun tapaan exäni tai mietinkin häntä enemmän, niin vatsani menee aivan sekaisin? Erosimme vajaa vuosi sitten ja molemmat olemme jo uusissa suhteissa. Meillä on hyvät välit keskenämme kuitenkin.

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #451
   nanna
   Keskustelija

   Olen 28 vuotias, rikkinäisen ja eronneen perheen keskimmäinen lapsi. Nykyisin kolmen lapsen äiti (7v,3v ja 1v), mieheni kanssa ollaan oltu 10v yhdessä, joka on ainut ystäväni. Olen osa-aikatöissä ja harrastan tanssia. Ainut ystäväni kuoli 1,5v sitten syöpään.

   Koen olevani todella yksinäinen, hengetön, tyhjä, sekä onneton. Haluaisin luopua maallisesta mammonasta. Elämän nälkä on suuri, haluan nähdä ja kokea sekä tavata ihmisiä. Elämä tuntuu kuitenkin tyhjältä ja aivan kuin olisin hukassa, enkä pysty keskittymään hetkeen.

   Haluaisin tietää,
   Miltä aito ystävyys ja luottamus tuntuu? Voiko aikuisena löytää ystävää? Sanotaan, että kuuntele sydämesi ääntä, niin miten erotan sen mieleni ailahteluista?

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #461
   uniranta
   Keskustelija

   Olen 23 vuotias nainen, kovia kokenut jo tähän ikään mennessä, on pahoinpidelty melkein hengiltä 18vuotiaana mistä yhä kärsin henkisesti ja juuri kun sen asian käsittely on alkanut helpottua rakas äitini, tukipilarini sairastui erittäin vakavasti syöpään mihin ei ole hoitoa ja aikaa ei välttämättä ole paljoa, puhe kyky osittain jo mennyt. Pohdin siis sitä miksi jotkut ihmiset joutuvat kokemaan niin paljon pahaa ja miten näistä selviää.. Toisaalta mietin jos ei olisi ennen ollut jo traumaattisia kokemuksia takana ja niitten kautta en olisi elämää pohtinut voisi nykyinen tilanne olla ihan mahdoton ja mieli varmaan pirstaloitunut äidin sairaudesta.. Olen vahva ihminen mutta pelottaa tulevaisuus, miten saisin selviytymiskeinoja ja miksi mielestäsi joillakin ihmisillä elämä kohtelee näin kovalla kädellä?

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   2
   sad
   0
   angry
  • #491
   Jarkko
   Keskustelija

   Pelkään tulevaisuutta.Mihin päin elämäni menee.Olenko yksinäinen koko elämän vai saanko
   olotilani paremmaksi?Nämä kysymykset ovat mielessä koko ajan ne stressaavat.Päässä on koko
   ajan pieni käymistila ja mieli on ristiriitainen.Käyn menneisyyttä uudestaan ja ikävät asiat tulevat esiin ensimmäisinä.Tunnen syyllisyyttä ja olen tehnyt vääriä valintoja.
   Elämän tarkoitusta olen miettinyt myös usein.Miksi minä olen täällä maailmassa kun tuntuu
   ettei mikään onnistu ja asiat ovat solmussa .Miten saan mieleni ja ajatukseni katsomaan
   eteenpäin eikä taaksepäin?.
   Kiitos Jarkko

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #520
   Nuuskamuikkunen
   Keskustelija

   Hei!
   Miten lähteä aukaisemaan yksinäisyyden tunnelukkoja? Olen 27 vuotias nainen, jokseenkin alkoholistitaustainen ja introvertti. Parisen vuotta sitten yritin itsemurhaa, ja epäonnistuin.. päätin muuttaa elämääni, jätin alkoholin pois, vaihdoin terveellisempään elämän tapaan ja aloitin liikunnan, joka menikin sitten vähän överiksi, laihduin kovasti ja satutin polveni jonka ansiosta jouduin rajottamaan liikkumistani. Olen aina ollut aika huono ihmissuhteissa, varsinkin miesten kanssa, johtuen varmaankin omasta sirpaleisesta isäsuhteesta. Koen että elämäni on muuttunut reilusti positiivisemmaksi kun päätin tehdä muutoksen itsemurhayritykseni jälkeen, mutta tunnen silti olevani vajaa ihminen, enkä osaa pukea tunteitani sanoiksi. Tuntuu että elämä olisi merkityksetöntä, vaikka samaan aikaa toisinaan se tuntuu hyvinkin merkitykselliseltä, mikä on outoa.. olen yksinäinen, olen aina ollut ja pelkään toisinaan että olen tuomittuna omaan yksinäisyyteeni, koska en useimmiten osaa edes tutustua muihin ihmisiin. Olen liiaksi oman mieleni orjana enkä osaa olla läsnä. Ihmispaljous ahdistaa toisinaan, mutta ihmispaljoudessa työskenteleminen henkilökuntana ei tuota ongelmia. Toisaalta pidän omasta yksinäisyydestäni, toisaalta haluaisin päästä itseäni pakoon yksinäisyydestäni. Mieleni on sekaisin enkä osaa ottaa siitä kiinni. En osaa puhua mieltäni, koska en halua ’sylkäistä’ ongelmiani toisen ihmisen päälle. Toisinaan on helppo saada jutunjuurta harvojen ihmisen kanssa, toisten kanssa menen vain lukkoon omaan maailmaani. En ole löytänyt mitään mikä voisi tämän selittää. Kaipaisin syvyyttä niin itseeni kuin ihmissuhteisiinikin. Teen asioita mistä pidän, mm matkustelen, mutta sekin tuntuu toisinaan tyhjältä ja merkityksettömältä. Olen ajatellut josko psykologin juttusille lähtisin, mutta esteenä sille on matkutelemiseni, haluan matkustella, ja paljon, ja en malta pysyä paikoillani nyt kun olen ymmärtänyt että koko maailma voi olla iso leikkikenttä jota on mukava tutkia, enkä siis halua sitoutua mihinkään muutamaa kuukautta pidemmäksi aikaa, nyt kun olen vihdoin liikkeelle päässyt. Mutta silti, reissun päällä tai paikoillaan, yksinäisyyteni ja tylsä menneisyyteni seuraa minua perässään.. anteeksi että tämä viesti vähän venähti, mutta en osaa tätä tällä hetkellä lyhyemmin kuvata.

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #566
   HeliHeiskanen
   HE-kirjoittaja

   Kiitos kaikille hyvistä kysymyksistä! Tässä vastaus, joka on Jarkon kysymykseen. Vastaus käsittelee minäkuvan muuttamista myönteisemmäksi ja tästä voi olla osittain apua teidän muidenkin kysymyksiin. Lue artikkeli täältä https://hidastaelamaa.fi/2018/03/kysy-psykologilta-kuinka-muutan-minakuvaani-myonteisemmaksi/

   Huomaan myös, että moni teistä kertoo aika rankoistakin kokemuksista ja tukalasta henkisestä olotilasta. Suosittelenkin tarvittaessa hakeutumaan käsittelemään omaa tilannetta myös ammattiauttajan kanssa (esim. psykologit ja psykoterapeutit).

   Jos et ole vielä käynyt lukemassa aiempia Kysy psykologilta -palstan vastauksia, kannattaa käydä katsomassa niitä täältä https://hidastaelamaa.fi/?s=kysy+psykologilta

   Ensi kuussa valitaan seuraava kysymys, johon vastaan. Huomaathan kirjoittaa kysymyksen riittävän tiiviisti (noin 5-10 virkkeellä), koska pidemmät kysymykset eivät mahdu artikkeliin, kiitos.

   Valoa maaliskuuhun! Yst.terv.Heli 🙂

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #845
   HeliHeiskanen
   HE-kirjoittaja

   Hei!

   Tässä on vastaus Nannan kysymykseen siitä, miltä aito ystävyys ja luottamus tuntuvat. Tämä vastaa osittain myös Nuuskamuikkuselle ja Jarkolle, koska tekin pohditte yksinäisyyden ja ystävyyden tärkeitä teemoja. Lue kysymys ja vastaus täältä https://hidastaelamaa.fi/2018/05/kysy-psykologilta-milta-aito-ystavyys-tuntuu/

   Jos et ole vielä käynyt lukemassa aiempia Kysy psykologilta -palstan vastauksia, voit käydä katsomassa niitä täältä https://hidastaelamaa.fi/?s=kysy+psykologilta

   Aurinkoista kevättä! Yst.terv.Heli 🙂

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #954
   Neu87
   Keskustelija

   Hei! Kysyn että miten pääsee eroon pinnallisuudesta? Tajusin että olen itse todella pinnallinen koskien ihmisten ulkonäköä ja omaa ulkonäköä.

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #963
   Annu
   Keskustelija

   Ongelmani on, että kun ihastun johonkuhun, etenkin romanttisesti, tai sen sävyisesti, tunne-elämäni menee täysin sekaisin. Alan pelätä ja rupean herkästi ruokkimaan pelkoani joko pelkillä ajatuksillani tai sitten myös sanoilla, kysyen vastapuolelta asioita, alan tivata. Ja sitten hermostun itseeni. Elämänhallintani järkkyy. Lamaannun. Menen ihan ihme tiloihin ja ahdistun.
   Minulla on todettu epävakaa persoonallisuushäiriö, lisäksi minulla on diagnosoitu adhd ja myös asperger (itse olen sitä mieltä, että olen vain vahvasti HSP). Riippuvaista persoonallisuutta itsessäni epäilen myös vahvasti. Samoin luin tämän HE-sivuston juttuja kiintymystyypeistä ja olen varmaankin ristiriitainen kiintymystyypiltäni.
   Mutta miten eheytyä ja vahvistua? Itsenäistyä?
   Kiitos lukemisesta.

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #964
   Annu
   Keskustelija

   Miten pääsen eroon välittömän tyydytyksen tarpeesta?
   Haluaisin vielä tämmöistäkin kysyä. Liittyy edelliseen. Minulla on ollut pitkään kova hinku löytää joku tunnetta nostattava asia, ihmissuhde. Tuo tarve tuntuu vastustamattomalta ja piinaavalta. Vaikka tiedän, ettei etsimällä löydy. Ja toiseksi, tai oikeastaan ensiksi, minulla on paljon asioita, joita haluaisin tai joista ajattelen, että täytyy tehdä, luoviakin projekteja. Mutta tuo selittämätön Tarve, joku välittömän tyydytyksen tarve ehkä, estää tarttumasta mihinkään. Haluan ja haaveilen jostain niin, etten pääse elämään ja tekemiseen kiinni.

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #965
   Niar
   Keskustelija

   En nyt tullut kysymään itseäni koskevasta asiasta, vaan ajattelin puhua puolisoni puolesta.
   Miten voisin konkreettisesti olla hänen tukenaan paremman itsetunnon kehittämisessä, tai mitä keinoja hänelle voisi antaa sen parantamiseen omatoimisesti?

   Asia on niin, että puolisollani todettiin vuosien 2016-17 taitteessa työuupumus ja lievä masennus. Hän oli noin puoli vuotta pois työelämästä, mutta on kuluneen vuoden ollut muissa työtehtävissä kevyemmällä työajalla. Nyt hänen tilansa on jo huomattavasti parempaan päin, mutta hänelle tulee jaksoittain ns. huonompia kausia, jolloin mikään ei huvita, väsyttää ja itsesyytöksiä satelee. Hänelle on muutenkin ominaista eräänlainen negativiisuus sekä latistava ankaruus itseä kohtaan, ja hän on itsekin sanonut, että haluaisi oravanpyörästä pois. Tahtoisin auttaa häntä näkemään potentiaalinsa, mutta minun tapani kehittää itseäni ei hänelle sovellu. Olen saanut paljon apua kirjallisuudesta ja sen tarjoamista oivalluksista (esim. Hidasta elämää -kirjaperheestä) oman itsetuntoni kehittämiseen, mutta puolisoni on enemmän ”kantapään kautta” -tyyppiä, eikä häntä innosta asioiden opiskeleminen samalla tavalla. Pystymme kuitenkin keskustelemaan asioista syvällisesti, jahka perhe-elämän puitteissa sille liikenee aikaa.

   Olisiko siis olemassa joitain käytännön keinoja, joilla kehittää itsetuntoa positiivisemmaksi?

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #990
   HeliHeiskanen
   HE-kirjoittaja

   Kiitos taas mielenkiintoisista kysymyksistä! Tällä kertaa valituksi tuli Neu87:n kysymys miten pääsee eroon pinnallisuudesta. Aihe on syvällisempi kuin mitä ensinäkemältä voisi olettaa. Voit lukea vastauksen täältä https://hidastaelamaa.fi/2018/06/kysy-psykologilta-miten-paasen-eroon-pinnallisuudesta/

   Samalla vastaan lyhyesti myös Niarille, joka kysyi käytännön keinoja itsetunnon kehittämiseen (puolisoaan varten). Tätä aihetta olen käsitellyt joissakin aiemmissa teksteissäni tällä Kysy psykologilta -palstalla ja Herkkyyden voima -blogissani, esimerkiksi Kuinka muutan minäkuvaani myönteisemmäksi https://hidastaelamaa.fi/2018/03/kysy-psykologilta-kuinka-muutan-minakuvaani-myonteisemmaksi/ sekä Hyvää elämää huonommallakin itsetunnolla https://hidastaelamaa.fi/2015/04/hyvaa-elamaa-huonommallakin-itsetunnolla/

   Lisäksi itsetunto ja itsensä hyväksymisen vahvistaminen on mukana kaikilla kursseillani, esimerkiksi Miesten itsetuntemuskurssilla, Herkkien hyvinvointikurssilla ja Aito minä: Itsensä rakastaminen -kurssilla, joita pääsee katsomaan tästä https://heliheiskanen.fi/koulutus/

   On hyvä myös huomata, että jokainen meistä on itse vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja kehityksestään ihmisenä. Sen vuoksi ei ole hyväksi yrittämällä yrittää saada toista havahtumaan, koska se on puuttumista hänen oikeuteensa ja velvollisuuteensa kantaa vastuu omasta kehityksestään. Ehdottaa voi aina, mutta sitten on hyvä jättää pallo ihmiselle itselleen.

   Valoisaa kesää!

   Yst.terv.Heli

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1343
   Henna
   Keskustelija

   Lapsuuteni on ollut hyvin turvaton vanhempieni alkoholiongelman takia. Nuorena ihastuin ja vakiinnuin hyvin määräilevän, vanhemman kumppanin kanssa ja perustin perheen. Hän tarjosi minulle juurikin sen kaipaamani turvallisuuden tunteen ja piti minusta huolta. Erosimme parisen vuotta sitten, kun suhde oli minun puoleltani enemmän täynnä katkeruutta kuin vihaa – koin koko suhteen ajan, että minua henkisesti painettiin alas. Eroa en kadu ja olen onnellinen näin.

   Tullaan tähän päivään ja olen ollut nyt parisen vuotta yksin. Huomaan, että kiinnostun samantyylisistä miehistä ja koen suurta vetovoimaa ja turvallisuuden tunnetta, kun henkinen ja etenkin fyysinen läheisyys toimii. Suhteet ovat kuitenkin aina kaatuneet siihen, että muutaman kuukauden kuluttua miehet eivät ole kuitenkaan valmiita mihinkään vakavaan kanssani, yleensä nämä miehet ovat olleet minua vanhempia, kipeän eron melko hetki sitten kokeneita. Aika hiton monet sydänsurut takana haluaisin jotenkin toimia toisin. Miksi en kiinnostu vähän ns. helpommista tapauksista?

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1378
   Hemuli
   Keskustelija

   Olen ollut kohta 2 vuotta leskenä. Minulla on ollut suuri ihmisenikävä.Olen etsinyt ystävää E-kontaktin kautta ja löytänytkin yhden jo viimevuoden maaliskuussa. Hän on omaishoitaja ja tapaamme hirveän harvoin: noin kerran 2 kuukaudessa. Se ei riitä helpottamaan halipulaani, joka puhkeaa aika usein itkuksikin. Olen etsinyt uusiakin, mutta pettynyt huomatessani, että monet miehet hakevat vain seksiä. Miten pääsisin ikävästä, kun se ei näytä täyttyvän.Olen liian vanha (85 v.), kun monet etsijät E-kontaktissa ovat 70 korvilla. Olen kyllä monessa mukana, mutta miehet liikkuvat muualla. Heta

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   1
   sad
   0
   angry
  • #1379
   Hemuli
   Keskustelija

   Olen ollut kohta 2 vuotta leskenä. Minulla on ollut suuri ihmisenikävä.Olen etsinyt ystävää E-kontaktin kautta ja löytänytkin yhden jo viimevuoden maaliskuussa. Hän on omaishoitaja ja tapaamme hirveän harvoin: noin kerran 2 kuukaudessa. Se ei riitä helpottamaan halipulaani, joka puhkeaa aika usein itkuksikin. Olen etsinyt uusiakin, mutta pettynyt huomatessani, että monet miehet hakevat vain seksiä. Miten pääsisin ikävästä, kun se ei näytä täyttyvän.Olen liian vanha (85 v.), kun monet etsijät E-kontaktissa ovat 70 korvilla. Olen kyllä monessa mukana, mutta miehet liikkuvat muualla. Heta

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
Luet parhaimillaan 17 vastausketjuja
 • Aiheeseen ‘Kysy psykologilta’ ei voi kirjoittaa uusia vastauksia.