Miten kannatella itsensä ja lapset avioeron läpi?

Hidasta elämää -keskustelu Foorumit Rakkaus Miten kannatella itsensä ja lapset avioeron läpi?

Avainsanat: , , ,

Luet parhaimillaan 3 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Viestit
  • #892
   Annimanni
   Keskustelija

   Viisitoistavuotinen parisuhteeni on päättymässä, ja kahdeksan vuotta sitten solmittu avioliitto on tullut tiensä päähän. Päätöstä edeltää lukuisat uudet mahdollisuudet ja lopulta lopullinen erilleen kasvaminen. Arkemme toimii tiiminä hyvin, mutta keskinäisestä parisuhteesta ei ole tietoakaan. Olen pitkään ollut yksin, vaikka näennäisesti arki on ollut yhteistä. Suhteestamme on loppunut henkinen ja fyysinen läheisyys ja lämpö ajat sitten. Kunnioituksen rippeistä pyrin pitämään kaksin käsin kiinni – onhan mieheni lasteni isä. Erosta huolimatta koko yhteinen menneisyytemme ei ole ollut huonoa.

   Autan työkseni lapsia, ja tiedän, mitä mm. avioero lapselle tekee. Olen siitä huolimatta ihan solmussa omien lasteni suhteen, ja tunnen suurta tuskaa siitä että heidän perusturvallinen elämänsä kokee eron myötä kolauksen. He mitä luultavimmin tulevat viettämään aikaansa vuoroviikoin luonamme, ja olen valmiiksi ikävästä suunniltani. Lapsemme ovat 9- ja 6-vuotiaita. Sydämeni särkyy kun ajattelen, etten aikoinani ajatellut hankkivani lapsia joutuakseni myöhemmin olemaan heistä erossa. Vaikeaa tästä tekee puolisoni kykenemättömyys asioista keskusteluun: hän on hyvin mustavalkoinen, ja mielipiteissään ehdoton. Vaikea kuvitella, että hänen kommunikointihalukkuudellaan (ja -kyvyillään) pystyisimme ikinä asialliseen keskusteluun mistään käytännön järjestelyistä.

   Kaipaisin kipeästi vertaistukea. Miten te muut eronneet olette pystyneet auttamaan lapsianne oman surun keskellä, ja miten lapsenne ovat lopulta selvinneet? Miten selvitään syyllisyyden kanssa, jonka ero aiheuttaa?

   Aina sanotaan, että lapset ovat onnellisia kun vanhemmatkin ovat. Tai että lapset aistivat kyllä jos kotona on negatiivinen tunnelma. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta satunnaisia lasten kuullen käytyjä riitoja lukuunottamatta en usko lasten varsinaisesti kärsineen tulehtuneista väleistämme. Lapsemme ovat meille maailman rakkaimpia, ja huolimatta meidän keskinäisistä ongelmistamme, tämä seikka ei ole missään vaiheessa muuttunut.

   Kiitos jo etukäteen avusta! Ja voimia omasta puolestani kaikille muille vastaavassa tilanteessa eläville.

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   2
   sad
   0
   angry
  • #909
   VirpiN
   Keskustelija

   Olen itse myös eroprosessissa tällä hetkellä, lapset ovat (kohta) 2- ja 7-vuotiaat. Näkisin, että kun saa itse kannateltua itsensä, lapset tulevat siinä mukana. Vanhempien keskinäinen ilmapiiri ja kunnioitus toisiaan kohtaan auttaa. Ja se että uskaltaa itse kantaa omat tunteensa ja pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Ei se ole helppoa vaikka yksinkertaiselta kuulostaakin. Tietoista tunnetyöskentelyä suosittelen. Lapsille on hyvä tehdä selväksi ettei heillä ole eron kanssa mitään tekemistä, se on aikuisten päätös. Ja että molemmat vanhemmat säilyy elämässä erosta huolimatta. Perheneuvolasta löytyy apua, tai kirkon perhetyöstä. Näin meillä. Aika näyttää miten tilanne vaikuttaa lapsiin.

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   1
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #945
   Mandy
   Keskustelija

   Hei ja pahoittelen että miehesi on noinkin yksinkertainen.

   Kyllä sinä ja lapset selviätte. Suruaikaa tuntuu mahdottomalta ja tahdonvoimaa päivästä toiseen tekemällä askareita pois alta. Tärkeintä on lasten kanssa keskustelu. Niin että ymmärtävät. Voivat saada vielä upean kokemuksen tuosta!

   Ero on aina surullista niin näyttäkää tunteita ne, sopivissa mittakaavoissa.

   Voimia ❤️

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1676
   laruntomi
   Keskustelija

   Itsellä päättyi reilun vuoden kestänyt etäsuhde juuri. Nainen sen lopulta päätti. Olin pidätellyt tunteideni syvenemistä suhteessa, koska ajattelin osin järjellä, että tällä suhteella ei ole käytännön asioiden takia tulevaisuutta. Toinen kyllästyi lopulta siihen, että ei saanut vastakaikua.

   Minut yllätti miten vahvan tunteen sain eron jälkeen. Oikeasti kyseinen henkilö oli minulle näköjään tosi tärkeä. Päätin surusta ja ahdistuksesta huolimatta pysyä tunteessa ja matkasin mökilleni korpeen. Itkin, surin ja tietysti tunsin syyllisyyttä. Pysyin siinä tunteessa, en hakenut helpotusta. Tein tämän sen takia, että oppisin itsestäni lisää. Minulla on paikoitellen elämässäni levottomuutta, jokin sisällä on levoton. Olen paljon käsitellyt mennyttä mm. kirjoittamalla ja puhumalla. Kuitenkin vähemmän olen hyödyntänyt tunteen tuomaa yhteyttä alitajuntaan.

   Aamulla kun heräsin mökillä oli yksi henkilö nuoruudestani mielessäni heti silmien avauduttua. Ryntäsin keittiöön ja aloin piirtää mind mappiä hänestä ja miten hän on vaikuttanut elämääni. Toin valoon jotain tosia isoa, jonka olin painanut piiloon. Googlasin mitä se voi minulle aihuttaa ja miten se voi näkyä minussa. Löysin hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä itseeni. Se mitä olin joitunut kokemaan oli karmeimpia kokemuksia mitä minulla on ollut elämässä ja olin painanut sen täysin pimentoon. Kun olin kirjoittanut ja valaissut asiaa, tunsin käsittämättömän hyvää oloa. Se keveys, se uskomaton säkenöivä olotila. Sitä on mahdotonta kuvata. Soitin läheisimmilleni ja kerroin asiasta.

   Se uskomaton olotila luonnollisesti poistui seuraavaksi päiväksi ja tunnistin jo silloin että se ei ole kestävä. Kuitenkin oloni on tällä hetkellä paljon tasapainoisempi. Lisäksi olen tehnyt uusia oivalluksia miten tapahtuma on muokannut minua ja käyttäytymistäni. Miten se näkyy ja rajoittaa minua.

   Kannustan käyttämään negatiiviset tunteet hyväksi osana eheyttämisprosessia. Jokainen tekee toki sen siihen rajaan asti kuin pystyy ja haluaa. Itse osin tahallaan syyllistin ajatuksilla itseäni siellä mökissä, jotta tunne tuli ja pysyi voimakkaana. Toisaalta kun haluan helpotusta ohjaan ajatuksilla tunnetta takaalalle. Yksi hyvä keino tähän on listata paperille asioita joista ei toisessa pitänyt. Se on hyvä työkalu, surussa ja menetyksessä kun usein kultaa muistot (näkee vaan positiiviset)

   Kovasti jaksamista sinulle!

   0
   like
   0
   love
   0
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
Luet parhaimillaan 3 vastausketjuja
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.