Miten voisin auttaa erityisherkkää puolisoani?

Hidasta elämää -keskustelu Foorumit Rakkaus Miten voisin auttaa erityisherkkää puolisoani?

Luet parhaimillaan 1 vastausketjua
 • Julkaisija
  Viestit
  • #1771
   Jellona
   Keskustelija

   Hei,

   Olen erityisherkän puoliso ja olemme ajautuneet tilanteeseen, johon toivoisin teiltä kovasti vinkkejä ja neuvoja. Itse en ole erityisherkkä. Olemme olleet yhdessä reilut kaksi vuotta, joista ensimmäiset puolitoista vuotta etäsuhteessa. Tuolloin puhuimme puhelimessa paljon, useita tunteja päivässä ja opimme tuntemaan toisemme varmaan paremmin kuin missään muussa aikaisemmassa suhteessa. Näimme myös viikoittain. Vahvuutemme on aina ollut taito osata puhua. Vajaa vuosi sitten muutimme yhteen ja sen jälkeen ongelmat ovat alkaneet. Minulla on edellisestä suhteesta kaksi lasta, 10- ja 12-vuotiaat. Kumppanillani ei lapsia ole. Olemme siis uusioperhe.

   Puolisoni on aina kokenut erilaisuutta, mutta hän ei tiedostanut olevansa erityisherkkä ennen kuin otin asian puheeksi vajaa vuosi sitten. Tiedostin suhteemme alusta asti, että puolisoni on hyvin ainutlaatuinen ja halusin oppia tuntemaan hänet mahdollisimman hyvin. Googlettelin yhtenä iltana eri luonteenpiirteitä netissä ja satuin kohdakkain erityisherkkyyden kanssa. Puolisoni luonteenpiirteet sopivat tähän täydellisesti ja minusta tuntui kuin minulle olisi avautunut täysin uusi maailma puolisoni ymmärtämisessä. Ai, miten minua jännitti ottaa asia hänen kanssaan puheeksi, mutta tiesin, että se tulee tehdä. Kysyin puolisoltani suoraan: ”oletko koskaan miettinyt, että voisit olla erityisherkkä ihminen?”. Puolisonikaan ei ollut erityisherkkyydestä terminä edes kuullut aikaisemmin ja hän oli todella helpottunut kun sai tietää, että hänen luonteenpiirteelleen on ”nimitys” ja on olemassa samanlaisia ihmisiä kuin hänkin.

   Sitten itse ongelmaan. Rakastamme toisiamme syvästi ja puolisoni rakastaa myös lapsiani, mutta samalla perhe-elämä kuormittaa häntä ihan koko ajan. Tiedän, että hän on kokenut ihan huiman muutoksen omasta rauhallisesta elämästä siihen, että hänen ympärillään on koko ajan elämää yhteenmuuttomme myötä. Lapset eivät ole villeimmästä päästä vaan suhteellisen rauhallisia, mutta siitä huolimatta tuntuu joskus että jopa lasten läsnäolo kuormittaa puolisoani. Kaikki arjessa kuormittaa häntä. Yritän parhaani mukaan ymmärtää tätä puolisoni kokemusta ja tarjota hänelle omaa aikaa, hiljaisuutta ja rauhaa. Mutta se ei tunnu auttavan. Koko yhdessä asumisemme ajan hänellä on vain jatkuvasti kuormitustaakka kasvanut eikä hän ole onnistunut päätään ”nollaamaan” kunnolla missään vaiheessa. Hän saa kulkea luonnossa, olla omissa oloissaan ja tehdä mitä haluaa niin paljon kuin vain haluaa, en ole sitä missään vaiheessa rajoittanut vaan ennemminkin koittanut rohkaista häntä siihen. Mutta se ei vain auta, pää ei tyhjene kuormituksesta. Hän kokee myös syyllisyyttä siitä, että tarvitsee omaa aikaa. Miten ihmeessä voisin häntä auttaa? Minulla on todella vaikea olla kun näen, että toisella on paha olla, mutta en voi tai osaa mitenkään auttaa. Mitä voisin tehdä? Mitä puolisoni voisi tehdä itsensä hyväksi?

   Puolisoni potee huonoa omaatuntoa asioista ja tietää, että kohtelee minua huonosti kuormituksensa takia. Olen hänelle useasti kertonut, että minä ymmärrän kyllä ja hänellä ei ole mitään syytä tuntea huonoa omaatuntoa, mutta sanomiseni ei katkaise hänen päänsä sisällä jatkuvasti pyörivää ajatusmaailmaa. Tämän takia olemme tilanteessa, jossa harkitsemme vakavissamme eroa. Kumpikaan meistä ei sitä tahdo, mutta emme näe enää muutakaan vaihtoehtoa katkaistaksemme tämän puolisoni kuormituksen. Tiedämme molemmat, että mahdollinen ero repii meidät rikki sisältä, mutta tiedämme myös että näinkään emme voi jatkaa. Puolisoni ahdistusta lisää myös se seikka, että hän kokee minun ja itsensä tavan nähdä maailma erilailla, hyvin stressaavaksi. Minua se taas vetää puoleensa, toistemme erilaisuus ja olen kiitollinen, että puolisoni on juuri sellainen kuin on. Sen vuoksi häntä rakastan, kuka hän on. Haluaisin tukea häntä ja auttaa häntä löytämään oman vahvuutensa ja näyttää hänelle kuinka upea ja arvokas ihminen hän on.

   Olen yrittänyt etsiä netistä tietoa erityisherkän puolisolle vastaavanlaisiin ongelmiin, mutta sitä löytyy todella vähän, oikeastaan ei ollenkaan. Tämän vuoksi toivoisinkin saavani teiltä kommenttia tilanteeseeni ja ohjenuoria, mitä voisin tehdä enemmän, jotta puolisoni voisi tuntea jälleen olonsa hyväksi. Toivoisin myös, että voisitte kirjoittaa minulle omia kokemuksianne erityisherkän ja ei erityisherkän suhteistanne ja onko niissä ollut vaikeita aikoja ja miten olette niistä päässeet yli? Vai onko tällainen suhde tuhoon tuomittu jo alusta lähtien? Onko täällä toisia erityisherkän kumppaneita vai olenko ainoa? Joskus tuntuu, että kaipaisin itsekin vertaistukiryhmää toisista, samanlaisissa suhteissa elävistä.

   3
   like
   0
   love
   1
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
  • #1873
   eekika
   Keskustelija

   Hei, kirjoitit puoli vuotta sitten ja tilanteesi voi olla jo hyvin erilainen kuin mitä kirjoitit. Kirjoituksesi kosketti kovasti. Halusi ymmärtää erityisherkkää puolisoasi on todella kunnioitettavaa.
   Olen itse erityisherkkä ja suhteessa herkän miehen kanssa, joka on oppinut ymmärtämään minua. Meidän lapset asuvat jo omillaan, joten tilanteemme on eri kuin teillä.
   Mieleeni tuli heti, että eron sijaan voisitteko muuttaa erilleen ja kuitenkin jatkaa parisuhdettanne.
   Kun lapsesi joskus muuttavat pois, niin voisitte harkita uudestaan muuttoa yhteen.

   Onnea ja kaikkea hyvää!

   1
   like
   0
   love
   1
   haha
   0
   wow
   0
   sad
   0
   angry
Luet parhaimillaan 1 vastausketjua
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.