Helinä

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • vastauksena käyttäjälle: Kokemuksia erityisherkkyydestä #1248
  Helinä
  Keskustelija

  Itse olen tunnistanut piirteeni erityisherkkyydeksi vasta viime vuosina. Se on tuonut helpotusta siihen että enää en koe, että olisin jotenkin outo tai erilainen vaan olen oppinyt hyväksymään piirteen vain yhdeksi osaksi persoonallisuuttani, joka pitää sisällään paljon muutakin. Olis kylläkin hienoa oppia ymmärtämään herkkyyttä vieläkin enemmän.

  Minulla herkkyys näkyy esimerkiksi siinä, että tunnistan herkästi muiden tunteita ja ne tarttuvat helposti itseenikin, tulkitsen ajattelamatta paljon muiden sanatonta ja sanallista viestintää ja saatan jäädä miettimään heille merkityksettömiä kommentteja tai elkeitä pitkäänkin. Ihmisten kanssa työskentely onkin itselle aika rankkaa, vaikka toki siitä pidänkin, mutta siksi olen usein töiden jälkeen hyvin väsynyt ja kaipaan hetken hiljaisuutta. Tietenkin herkkyys myös auttaa tälläisessä työssä paljon, mutta haasteena on löytää itselle oikeat tavat palautua töiden jälkeen. Ristiriitatilanteet ovat myös itselle hyvin vaikeita siksi pyrinkin aina tulemaan ihmisten kanssa toimeen, mikä yleensä onkin itselle helppoa. Ihmissuhteet ovat välillä haasteellisia sillä kaikki eivät välttämättä ymmärrä eristyisherkkyyttä ja sen tuomia haasteita ja sitä, että toiset päivät ovat helpompia kuin toiset. Varsinkin kun herkkyyden rinnalla kulkee myös ahdistus.

  Olen myös fyysisesti herkkä eli esimerkiksi vaatteissa mukavuus on tärkeä kriteeri ja ikävät saumat tai pesulaput häiritsevät. Lapsena olinkin varmasti se ärsyttävä lapsi jolla ei rukkaset olleet koskaan hyvin ja sukka oli aina mutturassa. 😀 Nykyään onneksi siedän jo paremmin epämukavuutta.

  Voimakkaat tuoksut, valot ja äänet saattavat myös aiheuttaa herkästi päänsärkyä tai huonoa oloa. Jännitys ja stressi tuntuvat herkästi koko kehossa; varsinkin vatsassa ja unenlaadussa. Kouluaikaan tenttipäivät ja esitelmät olivat yhtä tuskaa. Itselle on myös tärkeä muistaa syödä ja juoda säännöllisesti tai se näkyy helposti olossa esimerkiksi huonona vointina tai kiukkuisuutena 😀

  Toisaalta herkkyydessä on se hieno puoli, että nautin suunnattomasti taiteesta, luonnosta ja estetiikasta esim. sisustamisen muodossa. Siitä on myös hyötyä ihnmisten, varsinkin lasten, kanssa tehtävässä työssä.

  Toki herkkyyteen liittyy myös paljon muuta, mutta tässä nyt äkkiseltään mitä tuli mieleen siitä miten se itsellä näkyy arjen tasolla.

  8
  like
  5
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)