OutiH

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 34)
 • Julkaisija
  Viestit
 • vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1808
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei, joko me käytiin tästä keskustelua privaatisti?
  Oletko sama henkilö, jolle suosittelin mielummin kokeiluun l-teaniinia tai Tyyni-juomajauhetta?

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1798
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei Lullukka,
  Hidasta elämää ashwagandhauute on lääkkeenomaisesti vakioitu vaikuttavienaineiden suhteen. Siksi sen yhteensovittaminen lääkitysten kanssa on selkeämpää kuin luonnonkasvin, jossa pitoisuudet vaihtelevat. Verenpainetta on helppo seurata kotioloissa ja se tekee yhdistelmän kokeilemisesta helpompaa ja turvallisempaa. (Oletko tullut ajatelleeksi, että verenpainelääkkeesi saattaa vaikuttaa lämmönsäätelyjärjestelmääsi, aiheuttaa huimausta sekä unihäiriöitä.) Ashwagandhan tiedetään vaikuttavan välillisesti sukuhormonien tuotantoon, mutta se ei itsessään ole niiden lähtöaine.

  Voit kokeilla HE-ashwagandhan soveltuvuutta itsellesi, mutta aloita pienellä annoksella. Kapselin voi vaikka avata ja ottaa aluksi vain puolikkaan sisällöstä aamuisin. Viikon kokeilun jälkeen voit ottaa kokonaisen kapselillisen, jos kokeilu on tuntunut hyvältä tai jos et ole huomannut vielä mitään muutosta.

  Kiitän sinua avoimesta kertomuksestasi ja luottamuksesta. En kuitenkaan usko, että pelkkä ashwagandhauute ratkaisee tilannettasi. Haluaisin auttaa sinua parhaalla osaamallani tavalla. Se onnistuu helpoimmin, jos laitat minulle viestiä FBssä (Outi Häkkinen, fytonomi).

  1
  like
  1
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1793
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei,
  juurivalmisteet ovat yleensä hyvin siedettyjä, mutta mahdollinen yliherkkyys voi ilmetä kutinana tai ihottumana. Anna reaktion ensin rauhoittua ja kokeile sitten pienemmällä määrällä uudelleen. Reaktio on voinut johtua jostain muustakin tai ehkä jopa stressireaktion laukeamisesta kehossa. On aika tavallista, että työssä stressaantuneet ihmiset sairastuvat viikonloppuisin tai lomansa aluksi, kun saavat pienen hengähdystauon.

  Et maininnut, mikä valmiste sinulla on käytössäsi, mutta ainakin Hidasta elämää ashwagandhauutekapselin ja KSM66 kapselin voi avata ilman, että valmisteen ominaisuudet muuttuvat. Itse pidän näiden mainitsemieni valmisteiden pakkausten käyttösuosituksia varsin suurina annoksina. Mitä pienemmällä määrällä saat toivomiasi tuloksia, sitä parempi.

  • tätä vastausta muokkasi 2 kuukautta, 2 viikkoa sitten OutiH.
  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1789
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei,
  kuvauksestasi saan sellaisen vaikutelman, että ashwagandhan käyttö Qlairanin rinnalla on nostanut esiin lääkkeen ei toivottuja vaikutuksia. Kehotan välittömästi lopettamaan ashwagadhan käytön. Sen sijaan voisit kokeilla Tyyni-juomajauhetta, joka on valmistettu patentoidusta kurpitsansiemenuutteesta.

  Jos lähdet kokeilemaan Tyyniä, niin kannattaa pitää mielessä, että sen vaikuttava-aine tryptofaani on valo-ohjautuva. Kun otat Tyyniä aamulla, niin elimistösi valmistaa siitä valoisassa ympäristössä tarpeensa mukaan serotoniinia, joka tasoittaa mielialaa päivällä. Rennosti sujunut päivä valmistaa levolliseen yöhön, kun kortisolitasot ovat luonnollisesti matalalla yötä vasten. Jos otat Tyyniä illalla, niin mene pian sen nauttimisen jälkeen nukkumaan, jolloin kehon luonnollinen melatoniinin valmistus pimeässä käynnistyy ja auttaa levolliseen virkistävään uneen.

  Tuoreesta inkiväärinjuuresta uutettu tee on näin keväällä, jähmeän talvikauden jälkeen, hyvä ajatus kaikille, joita se kutsuu puoleensa. Voit hyvin kokeilla pari viikkoa sitä aamuisin tyhjään vatsaan ja kuulostella, millaiseksi olosi muuttuu. Saatat yllättyä iloisesti.

  0
  like
  1
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1787
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei,
  et maininnut, mikä ADHD-lääke sinulla on käytössäsi, mutta yhteistä niille lienee kaikille vaikutus hermovälittäjäaineisiin. Vaikka ashwagandhalla ei ole suoraa vaikutusta mielihyvähormoneihin, niin sen välillinen vaikutus on tutkimuksillakin vahvistettu. Yhteisvaikutusten todennäköisyys rinnakkaiskäytössä on siis merkittävä.

  Jos tarkoituksesi on ajaa ADHD-lääkitystä alas lääkärin valvonnassa, niin HE-Ashwagandha voisi mahdollisesti olla hyvä tukivalmiste, mutta itsehoitoon en sitä suosittele.

  Mitä taas mieskuntoon tulee, niin siihen ashwagandhalla on pitkät käyttöperinteet, joita on myös tieteellisesti tutkittu ja todennettu.

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1780
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Ashwagandha ei itsessään ole lähtöaine sukuhormoneille, mutta sen vaikutus elimistössä saattaa edistää niiden luonnollista erittymistä.

  Koska käyttämälläsi lääkkeellä pyritään estämään sukuhormonien tuotantoa ja lisäksi sillä on runsaasti varoituksia ja vasta-aiheita muiden lääkkeiden kanssa, en uskalla suositella ashwagandhan rinnakkaiskäyttöä.

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1773
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei,
  hienoa, että sinulla on sellainen hoitosuhde lääkärisi kanssa, että voitte yhdessä suunnitella hoitoasi.

  Ashwagandha ei ole välittäjäaineiden lähtöaine, eikä se pakota elimistöä muodostamaan välittäjäaineita, mutta normalisoidessaan kortisolin määrää se luo edellytykset mm. omalle serotoniinin tuotannolle. Rinnakkaiskäyttö on siis mahdollinen, mutta SSRI-lääkityksen yhteydessä suositus on aina lääkärin kanssa yhteistyössä.

  Hidasta elämää -Ashwagandhauute on yksi mahdollinen tukivalmiste lääkityksestä irtautumiseen. Vaikka se onkin ravintolisä, niin siihen on lääkkeen kaltaisesti vakioitu vaikuttavien aineiden määrä ja siksi se on lääkärin helpompi annostella lääkkeen rinnalle kuin moni muu ravintoaine tai valmiste.

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1770
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei,
  sinulla on käytössäsi sellainen lääkitys, jonka rinnalla ashwagandhan käyttöön suositellaan aina lääkärin seurantaa.

  Yhteiskäyttö on mahdollista, mutta koska ashwagandha mm. normalisoi kortisolin tuotantoa, joka puolestaan ohjaa serotoniinin tuotantoa, niin on mahdollista, että lääkeannoksen määrää on tarve muuttaa elimistön toimintojen muuttuessa. On olemassa riski, että lääkkeiden ja ashwagandhan yhteiskäytöllä elimistösi serotoniinitasot nousevat liian korkeiksi.

  Ashwagandha on varsin voimakas rohtokasvi. Riippuen valmisteen valmistustavasta se soveltuu eri pituisina kuureina käytettäväksi. Sinun kannattaa harventaa valmisteen käyttöä tai pitää siitä taukoa ja tarkkailla, miten vointisi muuttuu. Ashwagandhasta saattaa olla merkittävää apua esim. lääkkeestä vieroittautumisen tukena, kun se tehdään yhteistyössä hoitavan lääkärisi kanssa.

  1
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1768
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Siinä tapauksessa yhteisvaikutus on saattanut syntyä jonkin muun sinulla säännöllisesti olevan ruoka-aineen tai valmisteen kanssa tai sitten ashwagandha on sinun tämän hetkiseen tilanteeseesi sopimaton rohto. Ilman syvempää haastattelua en uskalla lähteä arpomaan suuntaan taikka toiseen.

  Parhaan avun ja selvityksen tilanteellesi ja reaktiollesi saisit ayurvedalääkärin tai -konsultin vastaanotolta. Voin lämpimästi suositella Bhawna Sharmaa tai Lana Lavaninaa.

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1766
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei Samavain,
  kortisonia käytetään yleensä tulehduksen sammuttamiseen.

  Jos sinulla on kortisonia vaativa tulehdus, niin suosittelen jättämään ashwagandhan tauolle, kunnes tulehdus on sammutettu. Sen jälkeen voit arvioida uudelleen ashwagandhan tarpeesi. Jos olet tuolta helmikuun lopulta lähtien käyttänyt ashwagandhaa säännöllisesti, niin nyt alkaa olla muutenkin aika kuulostella, miltä olo tuntuu ilman sitä. Oletko saanut tehtyä muutoksia, jotka tukevat tasapainoasi ilman ashwagandhaa?

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1765
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei Nainen,
  Ashwagandhalla tiedetään olevan vaikutusta hormonitoimintaan. On vaikeaa lähteä arvailemaan, mistä sinun oireesi kertovat, muun muassa siksi, että jätit kertomatta yhden aivan keskeisen tiedon eli käytätkö jotain hormonivalmistetta esimerkiksi ehkäisytarkoituksessa? Jos käytät, niin syy on mahdollisesti yhteisvaikutuksessa.

  Rohtokasveilla on aina useita vaikutusmekanismeja, eivätkä ne koskaan vaikuta vain siihen asiaan, jonka vuoksi ne on otettu käyttöön. Olet toiminut aivan oikein lopettaessasi valmisteen käytön, kun kokemuksesi valmisteesta ei ole vastannut kehosi tarpeeseen.

  Kamomillalla on sileitä lihaksia rentouttava vaikutus eli sillä voit koettaa helpottaa kuukautiskramppejasi. Jos yrttien sisäinen käyttö on alkanut hirvittää, niin kamomillaa voit käyttää myös ulkoisesti. Tee lämmin kääre joko kamomillauutteesta tai -teestä. Käy selinmakuulle ja nosta polvet koukkuun. Levitä lämmin kamomilla kääre vatsallesi ja kuuntele hengitystäsi tai jotain mieluisaa rentoutusnauhoitetta n. 20 min.

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1761
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei Nettu1,
  anteeksi, että olet joutunut odottamaan vastaustasi. Olen ollut lomalla ja sairaana.

  Rohtokasveja on hyvä käyttää kuureina. Voit jatkaa vielä pari viikkoa tuolla aloittamallasi yhdistelmällä ja sen jälkeen vaihtaa mäkikuisman toiseen mielialarohtoon. Koska olet kokenut tuon yhdistelmän hyväksi, niin ehdotan, että kokeilet jatkoksi sahramiuutetta, l-teaniinia ja tryptofaania. Kaikkia kolmea aamulla ja tarvittaessa teaniini ja tryptofaani myös illalla. Ainakin Aito-kaupojen valikoimassa on hyvät tuotteet tähän kokeiluun.

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1759
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Paljon onnea ja luottamusta toipumisen tielle!

  Nyt voisi olla se hetki, että kokeilet, sopiiko ashwagandha sinulle. Hidasta elämää -ashwagandhauute on niin tiivistetty valmiste, että alottaisin se kokeilemisen hyvin varovaisesti, koska mainitsit myös aistiherkkyyden. Aloita joko puolikkaalla kapselin sisällöllä aamuisin tai ota ensin yksi kapseli vain joka toinen päivä ja kun huomaat vaikutuksia, niin säädä annostelua vointisi mukaan. Kuuntele herkällä korvalla kehosi viestejä myös kuurin kestosta. Käytä enintään purkillinen kuurina ja pidä sen jälkeen ainakin viikon tauko.

  1
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1755
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei Piirasvesa,
  lääkityksesi vaikuttaa välittäjäaineiden vastaanottajiin ja ashwagandha saattaa lisätä välittäjäaineiden tuotantoa. Tämä on mielestäni vähän vaarallinen yhdistelmä itsehoitona, mutta lääkärin valvonnassa se saattaisi tukea lääkityksen lopettamista.

  Yhteinen nimittäjä CBDlle ja Ashwagandhalle on serotoniini. Näiden yhteiskäytöstä tai vaikutuksista ei tietääkseni ole käytettävissä mitään tutkimusta tai dataa. Siksi en suosittele kokeilemaan omin päin, erityisesti kun lisänä on vielä kemiallinen lääkitys.

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
  vastauksena käyttäjälle: Kysy fytonomilta Ashwagandhasta #1754
  OutiH
  HE-kirjoittaja

  Hei Ninnam,
  sinulle suosittelisin käyntiä kokeneen Ayurveda-konsultin tai -lääkärin vastaanotolla ennen Ashwagandhan kokeilemista.

  0
  like
  0
  love
  0
  haha
  0
  wow
  0
  sad
  0
  angry
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 34)